- Észak-Amerikából származik, kaviárlencse néven is ismert.
- Az egyik legsötétebb lencse fajta, az egyik leggyorsabban főzhető lencse fajta.
- A beluga lencse nevet amiatt kapta a fekete lencse, mert főtt állapotában a beluga kaviárra hasonlít.
- Fekete színét magas antocián tartalmának köszönheti. A lencse az egyik legősibb alapélelmiszer, melyet már a vaskorban ismertek és termesztettek.
- Enyhén diós íze miatt ideális köretként, de salátáház és egytálételekhez is remek választás.
- A fehérje tartalma sokkal magasabb, mint a babnak vagy a borsónak. és még könnyebben is emészthető.
- Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segít a szervezetünknek a szabad gyökök semlegesítésében. Ennek köszönhetően immunerősítő, öregedésgátló, illetve rákmegelőző hatással is bír.
- Magas rosttartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik az emésztési és méregtelenítési folyamatokban és mivel a glikémiás indexe is alacsony, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
- Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek számára is hasznos.
Lencse fajták

Barna lencse
Ez a legszélesebb körben ismert lencse. Közepes méretű, zöldesbarna szemű fajta; főzési ideje több más lencséhez viszonyítva akár hosszúnak is mondható.
Nálunk főként levest és főzeléket készítenek belőle; utóbbi önmagával sűrítve is készülhet. Ez a lencsefajta salátának is alkalmas. Sőt, talán ez a legjobb felhasználási módja. Ugyanis – mint szinte minden olyan keményítőforrásban, amelyet főzés után azonnal lehűtünk, és egy napig hűtőben tárolunk – a lencsében is sok rezisztens keményítő képződik. Ezáltal tovább csökken, a lencse amúgy sem túl magas glikémiás indexe, sőt, glikémiás terhelése is.
Elefántcsont lencse
- Az elefántcsont- vagy fehér lencse nem önálló lencsefajta, hanem hántolt fekete lencse.
- Igen népszerű Dél-Indiában, ahol lisztté őrlik, és rizzsel keverve fogyasztják.
Vörös lencse
-
- Egy rendkívül apró szemű, nyersen élénk narancsvörös színű, héj nélküli lencsefajta.
- Nagyon gyorsan megfő.
- Magas a rosttartalma és tápanyagtartalma, és alacsony az glikémiás indexe, mint a rizsé-.
- Áztatni nem kell, és nem ajánlatos.
Puy-i lencse
-
- Dél-Franciaország Le Puy en Velay könyékén termesztik, fakózöld szemű lencse.
-
- Nem igényli ez a lencsefajta sem az áztatást. Főzési ideje körülbelül 25 perc.
-
- Főzés közben nyugodtan sózhatjuk.
Sárga lencse
-
- Édeskés, diós ízvilágú lencsefajta, amely alig pár órás áztatást és 20-25 perc főzési időt igényel.
- A fehér lencséhez hasonlóan Indiában népszerű, köretként és lisztté őrölve is.
I visited many webb sites except the audio feature for audio songs prdsent at this website iss truly marvelous.
my blog; https://Japauto.Ru/