Beluga lencse

beluga lencse

  • Észak-Amerikából származik, kaviárlencse néven is ismert.
  • Az egyik legsötétebb lencse fajta, az egyik leggyorsabban főzhető lencse fajta.
  • A beluga lencse nevet amiatt kapta a fekete lencse, mert főtt állapotában a beluga kaviárra hasonlít.
  • Fekete színét magas antocián tartalmának köszönheti. A lencse az egyik legősibb alapélelmiszer, melyet már a vaskorban ismertek és termesztettek.
  • Enyhén diós íze miatt ideális köretként, de salátáház és egytálételekhez is remek választás.
  • A fehérje tartalma sokkal magasabb, mint a babnak vagy a borsónak. és még könnyebben is emészthető.
  • Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segít a szervezetünknek a szabad gyökök semlegesítésében. Ennek köszönhetően immunerősítő, öregedésgátló, illetve rákmegelőző hatással is bír.
  • Magas rosttartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik az emésztési és méregtelenítési folyamatokban és mivel a glikémiás indexe is alacsony, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
  • Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek számára is hasznos.

Lencse fajták

Barna lencse

Ez a legszélesebb körben ismert lencse. Közepes méretű, zöldesbarna szemű fajta; főzési ideje több más lencséhez viszonyítva akár hosszúnak is mondható.

Nálunk főként levest és főzeléket készítenek belőle; utóbbi önmagával sűrítve is készülhet. Ez a lencsefajta salátának is alkalmas. Sőt, talán ez a legjobb felhasználási módja. Ugyanis – mint szinte minden olyan keményítőforrásban, amelyet főzés után azonnal lehűtünk, és egy napig hűtőben tárolunk – a lencsében is sok rezisztens keményítő képződik. Ezáltal tovább csökken, a lencse amúgy sem túl magas glikémiás indexe, sőt, glikémiás terhelése is.

Elefántcsont lencse

  • Az elefántcsont- vagy fehér lencse nem önálló lencsefajta, hanem hántolt fekete lencse.

  • Igen népszerű Dél-Indiában, ahol lisztté őrlik, és rizzsel keverve fogyasztják.

Vörös lencse

  • Egy rendkívül apró szemű, nyersen élénk narancsvörös színű, héj nélküli lencsefajta.

  • Nagyon gyorsan megfő.

  • Magas a rosttartalma és tápanyagtartalma, és alacsony az glikémiás indexe, mint a rizsé-.

  • Áztatni nem kell, és nem ajánlatos.

Puy-i lencse

  • Dél-Franciaország Le Puy en Velay könyékén termesztik, fakózöld szemű lencse.

  • Nem igényli ez a lencsefajta sem az áztatást.  Főzési ideje körülbelül 25 perc.

  • Főzés közben nyugodtan sózhatjuk.

Sárga lencse

  • Édeskés, diós ízvilágú lencsefajta, amely alig pár órás áztatást és 20-25 perc főzési időt igényel.

  • A fehér lencséhez hasonlóan Indiában népszerű, köretként  és lisztté őrölve is.

Egy gondolat a “Beluga lencse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük