A tahini egy egészséges, gluténmentes, vegán paszta, amely hántolt szezámmagból készül. A szezámmag tele van tápanyagokkal, alacsony szénhidráttartalmú és jót tesz a sejtek működésének.
Tahinit készíteni házilag nagyon egyszerű, és nem utolsó sorban gazdaságos is.
Tahini összetevői:
- 2 csésze – 300g szezámmag- diós íz elérése érdekében enyhén aranybarnára pirítom.
- 3 evőkanál olívaolaj – megkönnyíti az őrlési folyamatot, és sima pasztát eredményez
Elkészítés:
- Pirítsuk meg a szezámmagot enyhén barnára serpenyőben, ez a tahini készítésének alapvetően fontos lépése.
- A magvakat forrón használjuk, mert a pirított szezámmag olajat bocsát ki, és a robotgép könnyen feldolgozza. Ezáltal a hozzáadott olaj mennyisége is csökkenthető.
- A szezámmagot addig dolgozzuk a robotgéppel, amíg kezd összeállni, ezután adatoljuk hozzá az olívaolajat, és amitől krémes, sima állagot fog ölteni a tahini.
Tahini felhasználása:
- A tahiniből készíthetünk humuszt, öntetet, sütiket, kenyeret, stb.
- A tahinit hűtőben akár egy hónapig is tárolhatjuk.