Házi nutella

A nutellát szinte mindenki szereti, amit öröm kanalazgatni magában is, de palacsintát is tölthetünk vele.

Ha szeretnénk elkészíteni adalékanyag mentesen, akkor egy villámgyorsan elkészíthető receptet találtok a bejegyzésben.

1 üvegnyi házi nutella hozzávalói:

  • 250 g mogyoróra (NEM földi mogyoró, mielőtt valaki összekeverné)
  • 60 ml tej (ha szeretnéd helyettesítheted növényi tejjel is) /nekem több kellett/
  • 50 g barna cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 50 g kakaópor (cukrozatlan; minél jobb minőségű, annál finomabb lesz a vége)
  • 1 csipet só
  • /én tettem bele még olajat is/

Ezen kívül szükségetek lesz aprítógépre legalább, de inkább turmixra!

Elkészítés:

  • 200 fokra melegített sütőben 10 perc alatt megpirítjuk a mogyorót. Majd konyharuhára borítjuk , belebugyoláljuk és addig dörzsöljük, amíg le nem engedi az összes haját -vagy legalábbis a nagy részét.
  • Ha kész, én aprítógépben kezdtem. Az aprítóban többszöri nekifutásra addig kevertettem, ameddig ki nem vált az olaj a mogyoróból és krémmé nem változott.
  • Addig kell kevertetni az aprítógépben, amíg krémes nem lesz.
  • Hozzáadjuk a kakaóport, sót, cukrot, vaníliás cukrot és tejet. Többször kell kevertetni a géppel és közben a faláról levakarni a krémet.
  • Ha elegyedett, de még nem olyan krémes, akkor apránként lehet olajat hozzá tenni. Én napraforgót és szőlőmagolajat használtam. Olívaolajat nem tenném, mert elég karakteres íze van, ami nem hiszem, hogy jó lenne, ha kiérződne. Az előző két olaj viszont semleges ízű.

Megjegyzés:

  • A házi nutella 1 hétig simán eláll a hűtőben, szép masnival átkötve ajándékba is adhatjuk, nem lesz rá panasz. Fontos, hogy a megpirított török mogyoróról távolítsuk el a héjat, ettől ugyanis kesernyés íze lehet a krémünknek, illetve a darálás után durva állagú lehet.
  • készíthetjük édesítőszerrel, ezáltal még kevesebb szénhidrátot fog tartalmazni, és IR diétába is illeszthető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük