A kendermag ideális arányban tartalmazza a szervezet számára fontos fehérjéket, rostokat, segíti az emésztőrendszer működését, segíti az ideális testsúly beállítását és egyúttal kiváló Omega-3, Omega-6 zsírsav forrás. Késleltetheti szervezetünk öregedését, hatásos lehet savtúltengés ellen, érfal erősítő, kedvezően hat a vércukorszintre, erősítheti látásunkat. GLA-tartalma segíthet a gyulladásos folyamatok csökkentésében.
Mivel tartalmazza valamennyi esszenciális aminosavat, a vegán táplálkozás követői számára a kendermag rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlható.
– A kendermag fogyasztása (a benne található egészséges zsíroknak köszönhetően) csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját is. Állatkísérletekből például kiderült, hogy a kendermag vagy a kendermagolaj csökkentheti a túl magas vérnyomást, a vérrögök kialakulásának rizikóját, és segítheti a szívroham utáni felépülést is.
– A kendermag közel 30 százaléka növényi olajat tartalmaz: linolénsavban és alfa-linolénsavban, vagyis omega-6-ban és omega-3-ban nagyon gazdag. A kendermag emellett jó minőségű növényi fehérjét is magas arányban tartalmaz (jóval többet, mint a népszerű chiamag vagy lenmag), így azoknak is jó választás lehet, akik szeretnék kiváltani az étrendjükben az állati eredetű fehérjéket.
– A kendermagban E-vitamint, B-vitaminokat, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, káliumot és cinket is találhatunk.
– Magas rosttartalma igen jót tesz az emésztésünknek: a rostok részben kiegyensúlyozóan hatnak a vércukorszintre, részben pedig segítik a megfelelő állagú és mennyiségű széklet „előállítását”, vagyis azt, hogy salakanyagok könnyebben távozhassanak a szervezetünkből. Aki nem bírja, vagy már unja a lenmag-, és útifűmaghéj-kúrát, az nyugodt szívvel lecserélheti hántolt kendermagra.
– Bőrproblémák esetén is számolni kell azzal, hogy a zsírsavak megfelelő aránya felborult, így a kendermag vagy kendermagolaj javíthatja például az atópiás dermatitiszben, ekcémában vagy súlyos bőrszárazságban szenvedők állapotát, csökkentheti a viszketést is.
Mit kell tudni a kendermaglisztről?
Sokoldalúan felhasználható liszt. Süthetünk vele kenyereket, lepénykenyereket, pizzatésztákat és péksüteményeket egyaránt. A búzalisztet helyettesíthetjük teljes egészében kendermagliszttel, de elegyíthetjük más maglisztekkel is. Müzlikbe vagy turmixokba keverve tápláló reggelit készíthetünk belőle vagy sűríthetjük vele főzelékeinket. Az eredmény minden esetben nagyon laktató étel lesz. A vegetáriánus és a vegán életmód követőinek kifejezetten ajánlott lisztféleség. Erősen karakteres aromája meghatározza az elkészített ételek végső ízvilágát.