Ha a boltok polcain szétnézünk, akkor a reggeliző pelyhek sorában egyre gyakrabban találkozunk a granola feliratú termékekkel.
De mit is veszünk, ha granolát választunk ?!
A granola sütése közben az édesítőszerek (ami hagyományosan méz, nálunk juharszirup, almalésűrítmény, bio agávészirup vagy kókuszvirág nektár) karamellizálódnak a zabszemeken és a magvakon, és ez hozza létre az új textúrát. A szűz olívaolaj vagy kókuszolaj adja a granola egyedi krémességét.
A granola fő összetevői:
- Száraz alapanyagok:
A granola alapja zabpehely, amiből a nagyszemű változat a legjobb. Ehhez keverjük hozzá a magvakat, kókusz chipset, puffasztott quinoát, kölest.
- Nedves alapanyagok:
Ez adja a granola valódi ropogósságát és ízét. Ahhoz hogy vegán terméket készítsünk, használjunk juharszirupot vagy kókuszvirágnektárt. Ehhez adagoljuk majd a kókuszolajat vagy olívaolajat.
- Fűszerek:
A nedves alapanyagokhoz fűszereket adagolunk, amelyek kellemesebb ízvilággal látják el az elkészített granolát.
Példa: fahéj, kardamom, szegfűszeg, kakaó, stb.
Kókuszos granola
-2 bögre zabpehely
-2 púpos evőkanál extra szűz kókuszzsír
-1 tojásfehérje
-1 kk. fahéj
-½-¾ bögre agave szirup
– Fél bögre dió
-Fél bögre kókusz chips
Elkészítés:
A kókuszzsírt a mikróban olvaszd fel, verd fel picit a tojásfehérjét és keverd össze a kókuszzsírral, majd a zabpehelyhez add hozzá az összetördelt diót, a fahéjat, az agave szirupot és a kókuszzsírt is. keverd el jó alaposan, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben terítsd szét. 180 fokon előmelegített sütőben süsd 10 percig, majd forgasd át a mixet és süsd további 10 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Vigyázz meg ne égjen. Ez után hagyd a tepsiben kihűlni. Ezután adagoljuk hozzá a kókusz chipset, vagy akár aszalt gyümölcsöket.
Az elkészített granola légmentesen zárható üvegben sokáig eláll.
Megjegyzés:
A tojásfehérje aqafaba-val helyettesíthető, ezáltal recept vegán verzióban is készíthető. 🙂