A konyha az a hely, ahol az ételeinket készítjük és elfogyasztjuk. Emiatt a „legveszélyesebb” terület a gluténérzékenyek számára a konyha.
A gluténmentes diéta betarthatósága, diéta hiba elkerülése érdekében érdemes az alábbiakra figyelni:
- Ha a családtagok is gluténmentesen étkeznek, megszűnik a gluténnel való keveredés problémája.
- Ha többféle étkezési forma vegyesen fordul elő egy háztartásban, érdemes a gluténmentes diétázó érdekében elkülönítetten tárolni a gluténmentes termékeket.
Hogyan tároljuk ételeinket:
- Tároljuk külön szekrényben a gluténmentes ételeket.
- A gluténmentes alapanyagok és készételek nem érintkezhetnek a gluténos ételekkel. Amennyiben vegyesen használ a család alapanyagokat, akkor a felső polcokon tároljuk a gluténmentes alapanyagainkat.
- Külön dobozban tároljuk az alapanyagokat, lehetőleg felcimkézve, mit is találhatunk a dobozban.
- A tárolódobozok zárhatóak legyenek. Ezek védik az alapanyagot a szennyeződéstől, gabonamolyoktól.
- A konyhai eszközökből (vágódeszka, keverőtál, evőeszköz) legyen „mentes” készlet, és tároljuk külön.
- Hűtőben is tároljuk külön a mentes ételeket, akár fel is címkézhetjük a biztonság kedvéért.
A gluténmentes ételkészítés alapjai:
- A főzőedények elvileg elmoshatók, tehát nem feltétlen kell külön edényekre beruházni. Ha főzés során nemcsak gluténmentes ételeket készítünk, érdemes először a gluténmentes ételekkel kezdeni.
- Mosogatásnál nagyon fontos, hogy ne ugyanazzal a mosogatószivaccsal tisztítsunk minden edényt. Lehetőség szerint a gluténmentes edényeket, evőeszközöket külön mosogassuk az erre kijelölt szivaccsal.
- Étkezés során ne együnk bele egymás ételébe. Elegendő lehet csak belekóstolni kanalunkkal a gluténmentesen étkező családtagunk ételébe, és máris diétahibát okozhatunk.
- A fa munkaeszközök (fakanál, vágódeszka, stb.) nehezen tisztíthatók, ezért tároljuk külön őket. Használj műanyag vágódeszkát és műanyag vagy fém főzőkanalat, lapátot.
- A munkafelületeket gondosan tisztítsuk meg!
- A gluténtartalmú lisztekkel készülő ételek készítése során a felszálló liszt szennyezheti a már korábban elkészített gluténmentes ételünket, ezért takarjuk le a már elkészített ételünket.
- Legyen saját kenyértároló dobozod és külön kenyérpirítód gluténmentes pékáruidnak, hogy ne keveredjenek gluténos morzsák az ételedbe.