A gluténmentes étkezés szabályai

#gluténmentes

A konyha az a hely, ahol az ételeinket készítjük és elfogyasztjuk. Emiatt a „legveszélyesebb” terület a gluténérzékenyek számára a konyha.

A gluténmentes diéta betarthatósága, diéta hiba elkerülése érdekében érdemes az alábbiakra figyelni:

  • Ha a családtagok is gluténmentesen étkeznek, megszűnik a gluténnel való keveredés problémája.
  • Ha többféle étkezési forma vegyesen fordul elő egy háztartásban, érdemes a gluténmentes diétázó érdekében elkülönítetten tárolni a gluténmentes termékeket.

Hogyan tároljuk ételeinket:

  • Tároljuk külön szekrényben a gluténmentes ételeket.
  • A gluténmentes alapanyagok és készételek nem érintkezhetnek a gluténos ételekkel. Amennyiben vegyesen használ a család alapanyagokat, akkor a felső polcokon tároljuk a gluténmentes alapanyagainkat.
  • Külön dobozban tároljuk az alapanyagokat, lehetőleg felcimkézve, mit is találhatunk a dobozban.
  • A tárolódobozok zárhatóak legyenek. Ezek védik az alapanyagot a szennyeződéstől, gabonamolyoktól.
  • A konyhai eszközökből (vágódeszka, keverőtál, evőeszköz) legyen „mentes” készlet, és tároljuk külön.
  • Hűtőben is tároljuk külön a mentes ételeket, akár fel is címkézhetjük a biztonság kedvéért.

A gluténmentes ételkészítés alapjai:

  • A főzőedények elvileg elmoshatók, tehát nem feltétlen kell külön edényekre beruházni. Ha főzés során nemcsak gluténmentes ételeket készítünk, érdemes először a gluténmentes ételekkel kezdeni.
  • Mosogatásnál nagyon fontos, hogy ne ugyanazzal a mosogatószivaccsal tisztítsunk minden edényt. Lehetőség szerint a gluténmentes edényeket, evőeszközöket külön mosogassuk az erre kijelölt szivaccsal.
  • Étkezés során ne együnk bele egymás ételébe. Elegendő lehet csak belekóstolni kanalunkkal a gluténmentesen étkező családtagunk ételébe, és máris diétahibát okozhatunk.
  • A fa munkaeszközök (fakanál, vágódeszka, stb.) nehezen tisztíthatók, ezért tároljuk külön őket. Használj műanyag vágódeszkát és műanyag vagy fém főzőkanalat, lapátot.
  • A munkafelületeket gondosan tisztítsuk meg!
  • A gluténtartalmú lisztekkel készülő ételek készítése során a felszálló liszt szennyezheti a már korábban elkészített gluténmentes ételünket, ezért takarjuk le a már elkészített ételünket.
  • Legyen saját kenyértároló dobozod és külön kenyérpirítód gluténmentes pékáruidnak, hogy ne keveredjenek gluténos morzsák az ételedbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük