Azt hiszem, hogy a minden mentesen meghatározáson sokaknak fennakad a szeme. És olyan gondolatok fordulnak meg hirtelen a fejükben, hogy minden mentes, akkor mi is van benne? Ehető ez egyáltalán?
A boltokban kaphatunk már cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, vegán és magas fehérje tartalmú fehércsokoládét. Ezek a csokoládék amellett, hogy nem kifejezetten kedvező árban kaphatók.
Az alábbi recept kifejezetten egészséges összetevőket tartalmaz, és sokféleképpen tudjuk ízesíteni, ezáltal egyedi csokit készíthetünk.
Hozzávalók:
- 50g belga kakaóvaj pasztilla
- 25g kókusztejpor
- 25g nyírfacukor, stevia, eritrit, méz, barna cukor (étkezésünknek megfelelően) – az édesítőszereket mindig porrá őrölve használjuk a recepthez
- Vanília
- Tetszőlegesen: liofilizált gyümölcs, mogyoró, mazsola, stb.
Elkészítés:
- Vegyünk elő egy fazekat, amelyben vizet melegítünk. A fazék tetejére helyezzünk egy akkorra fém- vagy üvegtálat, amely pontosan ráillik a fazékra.
- A fazékban annyi vizet tegyünk, hogy a tál alja ne érintkezzen a vízzel.
- A vizet felforraljuk, majd visszább vesszük a hőfokot, és ekkor helyezzük a kakaóvajat tartalmazó tálat a vízgőz fölé.
- Amíg a kakaóvaj pasztillák olvadnak, addig egy másik tálban kikeverjük a több hozzávalók: kókusztejpor, édesítő és a vanília.
- Az olvadásban lévő kakaóvaj pasztillához adjuk a száraz hozzávalókat, majd jól keverjük el.
- Miután már teljesen homogénné vált a kakaóvaj, vegyük le a tűzről és öntsük csokoládéformába, vagy akár egy sima edénybe.
- A formába kiöntött kakaóvajat szórjuk meg a liofilizált gyümölccsel, vagy a mogyoróval.
- Szabad levegőn hagyjuk kicsit hűlni a fehércsokoládénkat, majd hűtőben hagyjuk megdermedni.
5mbcuk