Vegán, gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes és szénhidrátcsökkentett
Amikor kimondottan nincs kedvem sokat főzőcskézni a nyári melegben, igyekszem olyan ételeket készíteni, amelyek gyorsan elkészíthetők. (panellakás konyhája felér egy szaunával ilyenkor ☺️)
Elérkezett a cukkíni szezon, amelyhez könnyen hozzájuthatunk a piacon vagy a szerencsésebbek a saját kertjükből szüretelhetnek.
Ez a leves kifejezetten üdítő élmény, hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
Kevés a kalóriatartalma, alacsony a szénhidráttartalma, glutén-, laktóz- és szénhidrátcsökkentett étkezésbe könnyen beilleszthető.
Hozzávalók:
- 3 közepes méretű cukkíni (15 dkg)
- 1,2 liter víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 marék citromfű és kakukkfű levél
- só, bors
- 150 növényi tejföl / kókuszkrém
- citromlé
Elkészítés:
- A cukkínit megtisztítjuk és feltesszük vízben főni. Amennyiben friss, gyenge cukkíni az alapanyaggal sikerül dolgoznom, akkor a héját nem távolítom el. De ez ízlés kérdése.
- A cukkínit sóval és borssal fűszerezzük és puhára főzzük.
- Eközben az olívaolajat a fokhagymával és fűszernövényekkel elkeverjük.
- A megfőtt cukkínit turmixgépben összekeverjük az olajos fűszerekkel. Az elkészített krémlevest visszatesszük az edénybe és felforraljuk.
- Ezután egy kis edényben a vegán tejföllel egy kis adag levest elkeverünk, majd hozzáöntjük a teljes adag leveshez.
- A levest kóstóljuk és utóízesítjük ízlés szerint.
Megjegyzés:
- Tálalásnál friss citromlevet facsarhatunk a levesünkbe. Kimondottan jó ízélményt kapunk.
- Füstölt tofut sütöttem a leveshez feltétként, de kenyér falatkával, sült padlizsánnal vagy sajttal is fogyaszthatjátok.