Ha vegán vagy miért is akarsz húsos ételekre hasonlító ételeket készíteni/enni?
Azt gondolom, hogy párszor hallottatok már ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, ha nem fogyasztotok húst.
A válasz azt gondolom, nagyon egyszerű. Az ízélményre vágyunk, annak ellenére, hogy a húst, mint alapanyagot nem használjuk a főzés során.
Akkor térjünk is rá a húsmentes burger receptjére, ami után megnyaljátok mind a tíz ujjatokat 🙂
Céklaburger hozzávalók:
- 20 dkg nyers cékla
- 3/4 bögre dió
- 1 bögre vörösbab
- 2 evőkanál csicseriborsóliszt
- 2 evőkanál lenmagpehely
- 1 fej apróra vágott lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál füstölt paprika
- másfél teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál vöröshagymapor
- 1 teáskanál szójaszósz (tamari – gluténmentes)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál semleges ízű olaj
- só
Elkészítés:
- A lenmagpelyhet keverd össze 6 evőkanál forró vízzel és tegyük félre legalább 15 percre
- A hagymát megpirítjuk 8-10 perc alatt egy kis olajon, egy adjunk hozzá egy csipet sót. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymád, de ezzel már nem pirítjuk , hogy ne legyen keserű az íze.
- A céklát megtisztítjuk és lereszeljük vagy cutterben felaprítjuk.
- A diót is felparítjuk (késsel vagy aprítóban), maradhatnak benne nagyobb darab diódarabok is.
- A céklát és a diót összekeverjük.
- A babot pépesítjük, de ezt is hagyhatjuk kicsit darabosabban. Összekeverjük a céklás-diós keverékkel.
- Adjuk hozzá a száraz fűszereket, a szójaszószt, a pirított hagymát, a lenmagzselét és a csicseriborsólisztet a többi hozzávalóhoz, és alaposan keverjük össze.
- Óvatosan adagoljuk hozzá a sót. Kóstolás után még adhatunk hozzá sót, ha sótlannak érezzük. Nyersen kicsit legyen sósabb a burger, mert sütés után kevésbé lesz sós az íze.
- Az elkészített burger mixet hűtsük legalább fél óráig, majd formáljunk másfél centi vastag burgereket.
- Ettől ne legyen vastagabb, mert nehezen tud átsülni majd.
- A megformázott burgereket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 15 percig sütjük, majd átfordítjuk őket és ismét 10-15 percig sütjük.
- Egy serpenyőben olajat hevítjük, és a burgereket aranybarnára sütjük oldalanként 1-2 percig.
- Azért nem serpenyőben sütjük eleve a burgereket, mert nehezen sülnek át, és nagyon megszívnák magukat olajjal.
- A korábban elkészített burger zsemlében zöldségekkel tálaljuk. De önmagában salátával is fogyaszthatjuk.
Megjegyzés:
- bab helyett csicseriborsóval készíthetjük, cékla helyett pedig édesburgonyával, répával, vagy gombával is készíthetjük.
I’m curious to find out what blog platform you’re working with?
I’m having some small security problems wiith my latest blog and I’d
like to find something more safe. Do you ave any suggestions?
Here is my web page: компьютерная диагностика автомобилей