VEGÁN céklaburger

Ha vegán vagy miért is akarsz húsos ételekre hasonlító ételeket készíteni/enni?

Azt gondolom, hogy párszor hallottatok már ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, ha nem fogyasztotok húst.

A válasz azt gondolom, nagyon egyszerű. Az ízélményre vágyunk, annak ellenére, hogy a húst, mint alapanyagot nem használjuk a főzés során.

Akkor térjünk is rá a húsmentes burger receptjére, ami után megnyaljátok mind a tíz ujjatokat 🙂

Céklaburger hozzávalók:

  • 20 dkg nyers cékla
  • 3/4 bögre dió
  • 1 bögre vörösbab
  • 2 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 2 evőkanál lenmagpehely
  • 1 fej apróra vágott lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • másfél teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál vöröshagymapor
  • 1 teáskanál szójaszósz (tamari – gluténmentes)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál semleges ízű olaj

Elkészítés:

  • A lenmagpelyhet keverd össze 6 evőkanál forró vízzel és tegyük félre legalább 15 percre
  • A hagymát megpirítjuk 8-10 perc alatt egy kis olajon, egy adjunk hozzá egy csipet sót. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymád, de ezzel már nem pirítjuk , hogy ne legyen keserű az íze.
  • A céklát megtisztítjuk és lereszeljük vagy cutterben felaprítjuk.
  • A diót is felparítjuk (késsel vagy aprítóban), maradhatnak benne nagyobb darab diódarabok is.
  • A céklát és a diót összekeverjük.
  • A babot pépesítjük, de ezt is hagyhatjuk kicsit darabosabban. Összekeverjük a céklás-diós keverékkel.
  • Adjuk hozzá a száraz fűszereket, a szójaszószt, a pirított hagymát, a lenmagzselét és a csicseriborsólisztet a többi hozzávalóhoz, és alaposan keverjük össze.
  • Óvatosan adagoljuk hozzá a sót. Kóstolás után még adhatunk hozzá sót, ha sótlannak érezzük. Nyersen kicsit legyen sósabb a burger, mert sütés után kevésbé lesz sós az íze.
  • Az elkészített burger mixet hűtsük legalább fél óráig, majd formáljunk másfél centi vastag burgereket.
  • Ettől ne legyen vastagabb, mert nehezen tud átsülni majd.
  • A megformázott burgereket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 15 percig sütjük, majd átfordítjuk őket és ismét 10-15 percig sütjük.
  • Egy serpenyőben olajat hevítjük, és a burgereket aranybarnára sütjük oldalanként 1-2 percig.
  • Azért nem serpenyőben sütjük eleve a burgereket, mert nehezen sülnek át, és nagyon megszívnák magukat olajjal.
  • A korábban elkészített burger zsemlében zöldségekkel tálaljuk. De önmagában salátával is fogyaszthatjuk.

Megjegyzés:

  • bab helyett csicseriborsóval készíthetjük, cékla helyett pedig édesburgonyával, répával, vagy gombával is készíthetjük.


Egy gondolat a “VEGÁN céklaburger

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük