A zöldbanán liszt titka – kevés kalória, teltség érzést biztosít
Egyfajta rezisztens keményítőt tartalmaz, melyet szervezetünk rostként kezel, ezáltal a vele készített ételekből kevesebb kalóriát nyerünk ki.
A zöldbanán liszt hogyan működik?
A burgonyában, a hagyományos kenyér- és tésztafélékben lévő keményítő hamar feldolgozódik a vékonybélben és így glükózként kerül a vérbe. A vércukorszint ingadozásának következtében lép fel a gyakori éhség érzet, ezért a hagyományos keményítő tartalmú ételek fogyasztása után rövid időn belül újra éhesek leszünk.
A rezisztens keményítő esetében a cukor sokkal lassabban kerül a vérbe, mert nem mind a vékonybélben emésztődik meg, így az inzulinszint sem emelkedik túlzottan vagy hirtelen. Emiatt van, hogy vércukorszintünk sem esik le étkezés után olyan gyorsan, vagyis kevésbé leszünk éhesek.
A zöldbanán liszttel kiváltható bármilyen féle liszt.
@ Az egészséges táplálkozást preferálók körében egyáltalán nem ismeretlen a kókuszliszt, a mandulaliszt, a zabliszt vagy éppen a rizsliszt.
@ A zöldbanán-liszt egy gluténmentes liszt, így azok is bátran fogyaszthatják, akik gluténintoleranciában szenvednek. Bármilyen liszt helyett használható, egy egészségesebb választás, ami jótékony hatással van emésztésünkre, vércukorszintünkre.
@ A zöldbanán-liszt nagyon tápláló, hiszen sok-sok tápanyagban bővelkedik. Többek között megtalálható benne az E-vitamin, a mangán, a magnézium és a cink is. Ezek külön-külön, de együttesen is nagyon hasznosak az immunrendszer védelmében.
@ Ha rendszeresen fogyasztjuk ezt az egészséges lisztet, biztosak lehetünk abban, hogy nagyon sokat teszünk a vastagbél egészsége érdekében, ugyanis csökkenti a székrekedés és a hasmenés kialakulásának esélyeit.
@ A csontritkulás egy nagyon komoly betegség, különösen ha az ásványi anyagok, köztük a kalcium nem szívódik fel megfelelően. A zöldbanán-liszt nagy segítségünkre lehet az ásványi anyagok felszívódásában és ezáltal azok hasznosulásában is.
@ A zöldbanán-liszt egy másik módon is sokat tesz a bélrendszer egészségéért. Csökkenti a rossz bélbaktériumok számát, míg a jó bélbaktériumok arányát segít megnövelni. Ezzel a bélflóra egyensúlyát tartja fenn, ami jobb emésztést eredményez.
@ A zöldbanán-liszt ezen kívül gazdag forrása a prebiotikus rostoknak, amelyek szintén jó emésztést biztosítanak, illetve a megfelelő bélmozgást is lehetővé teszik.
@ A zöldbanán-liszt keményítőt is tartalmaz, amely csökkenti a glükóz felszabadulását a vérben. Ez lassítja az inzulinválaszt, ami megakadályozza, hogy a vércukorszint ingadozzon. Ezzel pedig csökkenhet az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélye.
@ A zöldbanán-liszt káliumban is bővelkedik. Ez az ásványi anyag a szív egészséges működését teszi lehetővé. A kálium az izom- és idegaktivitásban is részt vesz, szabályozza a vérnyomást és még a koleszterinszint csökkentésében is számíthatunk a segítségére.