Amikor a karamellizált hagyma találkozik a fehérbab mártogatóssal, egy igazán finom, varázslatos ételt ízlelhetünk. A fehérbab remek krémes alapot nyújt egy mártogatóshoz. Enyhén diós ízű mártogatós jól párosítható az édes, karamellizált hagymával
Magas rost- és fehérjetartalmú mártogatóst tudunk elkészíteni, amely kifejezetten egészséges is. Az elkészített étel előételnek, uzsonnának, parti ételnek is tálalható. Tökéletes ropogós kenyérrel, chipsszel mártogatósként, vagy szendvicsekre kenjük feltétnek.
Hozzávalók:
- 750 g édes hagyma vékonyra szeletelve
- 3 evőkanál extra szűz olivaolaj
- 800g canellini bab vagy más fajta fehér bab (lecsepegtetve és leöblítve)
- 1/4 csésze frissen facsar citromlé
- 1 teáskanál hagymapor
- 1/2 teáskanál fokhagyma por
- 1/2 teáskanál só
- 2-4 evőkanál hideg víz vagy aquafaba
- 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
- 1 evőkanál apróra vágott friss zsálya
Elkészítés:
Egy serpenyőben alacsony hőmérsékleten olíva olajon a hagymát csipet sóval együtt kezdjük megdinsztelni. A hagymát aranybarnára karamellizáljuk, ez nagyjából 30 percet vesz igénybe.
Egy robotgépben keverjük össze a babot 2 evőkanál olívaolajjal, citromlével, hagymaporral és sóval. Simára dolgozzuk és hozzáadjuk a hideg vizet és aquafabát. Az így elkészített krémet ízlés szerint ízesíthetjük sóval és citromlével. Hozzáadjuk a rozmaringot, a zsályát és a karamellizált hagyma egy részét.
A maradék karamellizált hagymát félretesszük díszítésnek.
vgd7xq