Egészséges életmódot folytatsz, kevesebb cukrosat szeretnél fogyasztani és adni a családodnak, de nem akarsz lemondani a finomságokról, akkor érdemes a házi csoki készítését kipróbálni.
Az igazi csoki alapja a kakaóvaj, ezért nagyon fontos, hogy minőségi alapanyagot szerezz be.
A legjobb hozzá a holland kakaópor, aminek magas a kakaóvaj tartalma. Ha kakaóvaj helyett más zsiradékot használj, mindenképp magas kakaóvaj tartalmú kakaóport válassz. Gluténmentes csoki készítésénél figyelj arra, hogy gluténmentes kakaóport szerezz be.
Kipróbálhatod kókuszolajjal is kakaóvaj helyett, akkor puhább lesz a csoki és feltétlenül hűtőben kell tárolni.
Cukormentes verzióban fontos az édesítőszer választás. Használhatsz mézet (bár ettől a kalória és glükóz tartalma nem lesz igazán kevesebb), steviát, xilitet, eritritet vagy ezek kombinációját. Ha cukoralkoholokat használsz, érdemes őket porítani, mert hajlamosak a visszakristályosodásra, főleg az eritrit és ropogna a csoki a fogunk alatt.
Az alábbi variációkban tudod elkészíteni ezt a receptet, amellyel ízlésednek megfelelőre formálhatod a saját készítésű csokoládédat.
- 70 g kakaóvaj, 20 g xilit (négyszeres édességű), 5 púpos evőkanál holland kakaópor
- 1 csésze kakaóvaj, 1 csésze kakaópor, fél csésze méz
- 120 g kakaóvaj, fél csésze kakaópor, fél csésze juharszirup
- 80 g kakaóvaj, 20 g kakaópor, 3 evőkanál méz, 15 csepp stevia
- 100 g kakaóvaj, 5 evőkanáé kakaópor, 3 evőkanál porított eritrit
Elkészítés:
Vízgőz felett felolvasztod a kakaóvajat. Mehet bele az édesítőszer. Ha xilitet vagy eritritet, használsz, figyelj rá, hogy tényleg teljesen feloldódjanak. Majd simára keverjük a kakaóporral és a fűszerekkel.
A csokoládét ízesíthetjük:
- egy csipet sót és egy vaníliarúd kikapart magjait vagy fél-1 teáskanál vaníliakivonatot, mindenképp érdemes hozzáadni, jól harmonizál hozzá a kardamom, a gyömbér, keverhetsz bele olajos magvakat picire aprítva, vagy akár nagyobb darabokban, aszalt gyümölcsöt.
- A lényeg, hogy vizes összetevőt (friss gyümölcs, víz, növényi tejszín) ne tegyél hozzá, mert akkor nem áll össze a csoki.
Megjegyzés:
Nincs semmilyen tartósítószer, ezért nem is tarthatóak el olyan sokáig, mint a bolti csokik, de általában nincs is idejük megromlani.
vrfz5p
3ulk9n