Szeretjük édesség gyanánt ezt a gyorsan elkészíthető és nagyon finom ételt, desszertet, amit vegán verzióban is könnyen elkészíthetünk.
Nem kell hozzá más, csupán gríz, növényi tej és natúr tofu, és némi édesítő a cukor helyettesítésére. Az öntet elkészíthető szójajoghurttal vagy kókuszgurttal 🙂
Hozzávalók:
- 300 g natúr tofu (selyem tofu)
- 3 dl rizstej (vagy más növényi tej)
- 3-4 marék zabkorpa
- darált nádcukor / negyedannyi édesítő/ eritrit
- vanília őrlemény
- 3-4 evőkanál darált földimandula, kókuszreszelék, darált dió/ kekszmorzsa
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 evőkanál útifű maghéj (elhagyható, ha megfelelő keménységű gombócok sikerültek)
A növényi tejet lassú tűzön felforraljuk, beleszórjuk kevergetés mellett a zabkorpát, keverjük-kavarjuk, hogy ne csomósodjon össze. Jó sűrű pépet kell kapnunk, hogy megálljon benne a kanál.Egy kisebb serpenyőben a kókuszzsíron pirítsuk meg a morzsát , amibe forgatni szeretnénk a gombócokat. Viszont a a gombócokra rá is szórhatjuk a morzsát, és a végén meglocsoljuk majd tetőszeletes öntettel.
A tofut egy nagy tálban törjük össze villával, adjuk hozzá a vanília őrleményt. Ha langyosra hűlt a „tejbegrízünk” , adjuk hozzá a tofuhoz, keverjük jól össze, majd ízlés szerint édesítsük.
Ha nem vagyunk elégedettek az állagával, keverjünk hozzá 1 evőkanál útifű maghéjat, garantált a hatása 🙂 Ha megfelelően összeállt a massza, nedves kézzel gyúrjunk belőle gombóckákat és forgassuk meg a pirított morzsában.
Végül locsoljuk meg egy kis kókuszgurttal, zabgurttal vagy szójagurttal és fahéjjal szórjuk meg.
Jó étvágyat a desszerthez!