A karácsonyfa díszítése során gyerekkoromban a szaloncukor központi szerepet töltött be. Természetesen hamar rájártunk a finom édességre 🙂
Számtalan finomabbnál-finomabb ízben készül szaloncukor: kókuszos, zselés, marcipános, karamellás, gesztenyés, csokis, stb.,
Mivel egy kedvelt , ámde elég drága édességről beszélünk, érdemes házilag is készíteni egy keveset 🙂
Hozzávalók:
– 200g mandulaliszt
-120g kandírozott narancshéj (cukormentes)
– 120g eritrit
– 30g glükóz
– 130g víz
– étcsokoládé 100-150g a bevonáshoz
Elkészítés:
-A szaloncukor készítés egyik fontos lépése az alapanyagok pontos kimérése, mielőtt neki kezdünk a munkának.
– A mandulalisztet szitáljuk át apró lyukú szitán, a marcipánnak simább lesz a textúrája.
– A kandírozott narancshéjat apró lyukú darálóval daráljuk le.
– Mérjük ki az eritritet, glükózt és a vizet, majd forraló edényben sűrítsük be 112 fokra. Ezt a hőfokot forrás után egy percig főzve érhetjük el.
– A forró sziruphoz keverjük hozzá a narancshéjat és a mandulalisztet.
– A marcipán masszát csomagoljuk folpackba, és egy estét pihentessük hűtőben.
– A maricpán masszát gyúrjuk át és nyújtsuk szilikon lapon 18-16 cm méretű téglalap alakúra b. 1,5 cm vastagságban.
– Szeleteljük fel 5*8 sorba, így kapunk 40db kis szaloncukrot.
– Temperáljuk a csokit : olvasszuk meg a csokit, 45 foknál ne legyen melegebb. Az olvadt csokiba folyamatosan keverjünk egy-egy adag szilárd étcsokoládét, ezzel hűtjük vissza a csokit 29-30 fokra.
– A temperált csokoládéba rakjuk a marcipán szeleteket, majd mártóvilla a segítségével teljesen belemerítjük a csokoládéba. Ezután kiemeljük a csokis marcipán szeleteket, és zsírpapírra helyezzük őket. – Így hagyjuk megdermedni a szaloncukrokat, és ízlés szerint csomagoljuk őket. 🙂
Megjegyzés:
- Fontos az étcsokoládé minősége,minimum 60% kakaótartalommal rendelkezzen, ekkor lesz szép fényes a felülete és roppanós a csokoládé réteg.
I haven’t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂
naturally like your website but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will definitely come back again.
Once I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any manner you can remove me from that service? Thanks!
It’s actually a great and helpful piece of info. I’m happy that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.
Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.
Can I just say what a aid to find somebody who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know how to carry an issue to gentle and make it important. More folks must learn this and perceive this aspect of the story. I cant believe youre not more widespread since you definitely have the gift.
What are the key steps involved in preparing the orange-flavored marzipan filling for homemade szaloncukor? Regard Magister Akuntansi
you’re really a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic job on this topic!
Hello, Neat post. There’s an issue along with your site in internet explorer, may test thisK IE still is the marketplace leader and a large section of other people will omit your wonderful writing due to this problem.
I really enjoy reading through on this site, it holds fantastic blog posts. „Beware lest in your anxiety to avoid war you obtain a master.” by Demosthenes.
Hey there, You’ve done an incredible job. I will certainly digg it and individually recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this web site.
You have brought up a very wonderful points, regards for the post.
As soon as I detected this internet site I went on reddit to share some of the love with them.
good, check mine S1 Film dan Animasi</a
I truly appreciate this post. I¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again
I’ll immediately grab your rss as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please let me understand so that I could subscribe. Thanks.
Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to seek out anyone with some original ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is one thing that is needed on the internet, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the web!