Narancsos marcipán ízesítésű szaloncukor házilag

A karácsonyfa díszítése során gyerekkoromban a szaloncukor központi szerepet töltött be. Természetesen hamar rájártunk a finom édességre 🙂

Számtalan finomabbnál-finomabb ízben készül szaloncukor: kókuszos, zselés, marcipános, karamellás, gesztenyés, csokis, stb.,

Mivel egy kedvelt , ámde elég drága édességről beszélünk, érdemes házilag is készíteni egy keveset 🙂

Hozzávalók:

– 200g mandulaliszt

-120g kandírozott narancshéj (cukormentes)

– 120g eritrit

– 30g glükóz

– 130g víz

– étcsokoládé 100-150g a bevonáshoz

Elkészítés:

-A szaloncukor készítés egyik fontos lépése az alapanyagok pontos kimérése, mielőtt neki kezdünk a munkának.

– A mandulalisztet szitáljuk át apró lyukú szitán, a marcipánnak simább lesz a textúrája.

– A kandírozott narancshéjat apró lyukú darálóval daráljuk le.

– Mérjük ki az eritritet, glükózt és a vizet, majd forraló edényben sűrítsük be 112 fokra. Ezt a hőfokot forrás után egy percig főzve érhetjük el.

– A forró sziruphoz keverjük hozzá a narancshéjat és a mandulalisztet.

– A marcipán masszát csomagoljuk folpackba, és egy estét pihentessük hűtőben.

– A maricpán masszát gyúrjuk át és nyújtsuk szilikon lapon 18-16 cm méretű téglalap alakúra b. 1,5 cm vastagságban.

– Szeleteljük fel 5*8 sorba, így kapunk 40db kis szaloncukrot.

– Temperáljuk a csokit : olvasszuk meg a csokit, 45 foknál ne legyen melegebb. Az olvadt csokiba folyamatosan keverjünk egy-egy adag szilárd étcsokoládét, ezzel hűtjük vissza a csokit 29-30 fokra.

– A temperált csokoládéba rakjuk a marcipán szeleteket, majd mártóvilla a segítségével teljesen belemerítjük a csokoládéba. Ezután kiemeljük a csokis marcipán szeleteket, és zsírpapírra helyezzük őket. – Így hagyjuk megdermedni a szaloncukrokat, és ízlés szerint csomagoljuk őket. 🙂

Megjegyzés:

  • Fontos az étcsokoládé minősége,minimum 60% kakaótartalommal rendelkezzen, ekkor lesz szép fényes a felülete és roppanós a csokoládé réteg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük