Tejtermék helyettesítés

Amikor a tejtermékek fogyasztásáról le kell mondanunk valamilyen okból, rögtön rá kell jönnünk arra, hogy mennyire sokat eszünk tejterméket nap mint nap, és mennyi minden kész termékben található.

És ezek után, akkor most mondjak le a tejtermékekről? Rendben, lemondok ezekről, de mi lesz ezután. Hogyan helyettesítsem a tejet, tejfölt, túrót? MI a legjobb alternatíva?

Meg kell, hogy nyugtassalak, a növényi kínálat bőséges. A kérdés csak annyi, hogy kész termékek közül szeretnél fogyasztani vagy saját magad készíted majd el ezeket a termékeket.

Ezek a növényi tejtermék helyettesítők az alábbi étrendekbe is beilleszthetők:

  • Laktózmentes, tejfehérje mentes
  • Teljes értékű növényi
  • Szója és magmentes
  • gluténmentes

Növényi italok

Ahhoz hogy megtaláljuk a számunkra legjobb ízű és állagú növényi tejet, kísérletezésre lesz szükségünk.

Növényi ital alapanyag:

  • Rizs, barna rizs, jázmin rizs, zab, köles, szója
  • Magvak: kesudió, mandula, kókusz, törökmogyoró, dió

Növényi ital készítés tejkészítő gép nélkül?

  • Áztatással vagy főzéssel .

Ahhoz , hogy növényi italt készítsünk, először be kell áztatnunk az alapanyagot néhány órára vagy egy éjszakára. Az áztató vizet öntsük le felhasználás előtt .

Növényi föl

A tejföl ízét a tejsavbaktériumok adják, amik működnek növényi alapanyagokkal is.

A vegán verzióban gyorsabb verziót használnak a növényi föl elkészítéséhéz.

Növényi föl alapanyaga:

  • Rizs, barna rizs, jázmin rizs, zab, köles, szója
  • Magvak: kesudió, mandula, napraforgómag

Növényi fölök ízesítése: fokhagyma, zöldfűszer, pirospaprika, fűszerek

Az elkészített növényi fölt hűtőben tároljuk, és kicsit krémesebbé és sűrűbbé válnak.

Növényi joghurtok

A joghurtok is tejsavbaktérium kultúrákkal készülnek, mint a növényi fölök, de számolnunk kell azzal, hogy általában 1-2 nap lesz, mire elkészülnek.

A gyorsabban elkészíthető verzióhoz citromlét használunk.

Növényi joghurt alapanyaga:

  • Rizs, barna rizs, jázmin rizs, zab, köles, szója
  • Magvak: kesudió, mandula, kókusz

Növényi tejszín

Általában a vegán konyhában rizs vagy kesudió alapú növényi tejszínt használnak, amit magunk is elkészíthetünk.

A legegyszerűbb növényi tejszín: fehér rizst sima vízben jó puhára megfőzzük, majd adunk hozzá vizet vagy növényi tejet és turmixoljuk.

Növényi tejszín alapanyag:

  • Rizs, barna rizs, jázmin rizs, köles, szója
  • Magvak: kesudió, mandula

Növényi tejszín készítése kókuszkrémből:

A növényi habot legjobban a 30% feletti zsírtartalmú általában konzerves kókuszkrém változatból kapunk.

Használat előtt 1- vagy 2 órán át a hűtsük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük