Melyik gluténmentes liszt mire jó?

Gluténmentes étrendbe kezdeni, lecserélni a jól megszokott finomlisztet ? Ez az igazi kihívás.

Nagy a választás a gluténmentes lisztek világában, de ez a nagy választék először nagyon kecsegtetőnek tűnik, majd egyre inkább nehezítő tényező is: máshogyan működnek ezek a lisztek, mint a búzaliszt, ízviláguk és aromájuk egyedi. Ki kell ismerni, mihez melyik lisztet használjuk, több vagy kevesebb a felhasználandó mennyiség, mint a fehér lisztből kitapasztaltuk.

Gluténmentes lisztek között találhatunk ízletes, tápláló és még fogyókúrába is beilleszthető termékeket.

Reform lisztek

A maglisztek fogyasztásának sok előnye van, például gazdagok tápanyagokban, magas a rosttartalmuk, és alacsony a glikémiás indexük, ami azt jelenti, hogy lassabban emelik meg a vércukorszintet.

  • Kókuszliszt

Sütéshez és főzéshez is egyaránt használható. Leginkább édes süteményekhez passzol az édeskés aromája miatt. Jó állagú piskóta süthető vele.

Rendkívül magas a vízmegkötő képessége, emiatt kevesebbet is használunk belőle , mint más lisztekből. Müzlikbe, turmixba, smoothie-ba kifejezetten jó rosttartalom növelés céljából.

  • Mandulaliszt:

Édeskés íze miatt tökéletes választás édes és sós süteményekhez, de leginkább édes süteményekben használjuk.  Kenyerekbe is érdemes használni alacsony szénhidráttartalma miatt.  Édes krémlevesekbe érdemes használni sűrítésre.

  • Lenmagliszt:

Enyhén diós aromája miatt sós ételekbe, kenyerekbe használjuk, de piskóta is készíthető belőle. Főképp almával és kakaóval párosítva különleges ízvilágot kapunk. Magas a rosttartalma, emiatt nagy mennyiségű nedvességet tud felvenni, amiatt kevesebbet használunk belőle.

Főzelékekbe és levesekbe is érdemes használni, szénhidrát csökkentett kenyeret, zsemlét érdemes belőle készíteni.

  • Szezámmagliszt

Ez az egyik legjobb választás kenyerek sós péksütemények készítéséhez. Sós ízvilág dominál, panírozáshoz is nagyon jó választás. Piskóta készítésre is érdemes használni.

  • Bambuszrostliszt

Semleges ízű, minimális szénhidráttartalommal. Nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag. Sós és édes ételekben is érdemes sűrítésre használni, mivel nagy mennyiségű nedvességet tud felvenni. Péksüteményekhez használva, ropogósabb kérget tudunk általa kialakítani.

  • Útifűmaghéj liszt:

Magas a rosttartalma, szénhidrát tartalma alacsony, folyadék megkötő képessége jelentős. Emiatt diétázók rendszeresen fogyasztják. Zselésítő képessége van, emiatt használjuk tojásmentes diétában tojás helyettesítőként is.

Sűrítésre is használjuk a folyadékmegkötő képessége miatt, főképp főzelékek és levesek készítésekor. Más lisztekkel keverve használjuk, a hagyományos lisztek sikér tulajdonságát próbáljuk általa pótolni.

  • Chia magliszt:

Tápanyagokban gazdag alapanyag. A chia magot tojáshelyettesítőként használják a vegán étkezésben.  Mellékíze nincs, főképp szénhidrát csökkentett kenyerek sütéséhez használt alapanyag , más lisztekkel keverve.

  • Tökmagliszt:

Egyedi aromája miatt érdemes használni főképp sós ételek készítése során. Magas a rosttartalma. Pogácsák, kenyerek, zsemlék, pizzatészta készítése során nagyon jó választás. Zöldes színe miatt az elkészített ételeinket is megszínezhetjük általa.

  • Szőlőmagliszt:

A szőlőmagliszt valójában a szőlőmag őrleménye. Bármilyen ételhez vagy italhoz hozzáadhatjuk, de kenyér készítése során remek választás.

Gluténmentes lisztekkel dolgozni, egy glutén tartalmú készítményt átdolgozni gluténmentes verzióra nem könnyű feladat. A liszt helyettesítés sok kísérletezést igényel. Mivel minden lisztnek más a vízfelvevő képessége. A felsorolt lisztek keverhetőek egymással. A gluténmentes lisztekből készült tészták nem olyan ruganyosak, nem úgy nyújthatóak, mint a sima búzaliszttel készített termékek. A tészták ruganyossága érdekében útifűmaghéjat, xantánt, guar gumit, konjac lisztet adunk a felhasznált gluténmentes liszthez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük