Aranygaluska diétásan

aranygaluska

Hétvégi desszertet készítenél, ami puha és édes tésztájú? Az aranygaluska tökéletesen megfelel ezeknek a feltételeknek. A klasszikus aranygaluska receptje nem kifejezetten diétás, viszont diétás verzióban is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 500g zabpehelyliszt vagy Dia-wellness 50-es lisztkeverék
  • 5g xantán
  • 2 tojás sárgája /növényi joghurt/ almapüré/ 30g útifű maghéj
  • 4,2 dl langyos növényi tej – 5,5 dl növényi tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 7 dkg kókuszolaj/ növényi vaj

A szóráshoz, kenéshez

  • 220 g dió (darált)
  • 100 g édesítőszer
  • citrom reszelt héja
  • 200g növényi vaj

Elkészítés:

-Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. Eközben a száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban és ehhez a folyékony hozzávalókat fokozatosan adagoljuk. A tésztát hólyagosra dagasztjuk, letakarva duplájára kelesztjük.

-Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval.

-Egy üvegedényt vékonyan vajazzunk és lisztezzünk ki. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót és az édesítőszert.

-A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal. Nem kell az összes vajat rálocsolni, csak annyi kell, hogy szépen befedje a tésztákat. Majd a dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.

-A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

-Kihűlés után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük