Speculoos keksz -Mesekeksz

speculoos keksz

Ezeket a finom gluténmentes speculoos sütiket az ünnepi szezonban kötelező megsütni. Finoman ropogósak, tele vannak téli fűszerekkel. Tökéletes ajándék barátoknak és családtagoknak is. 🙂

A spekulatius vagy speculoos lapos, ropogós keksz, melyet általában fahéjjal, szegfűszeggel és kardamommal fűszereznek és dombormotívumokkal díszítenek. Eredetileg Szent Miklós ünnepéhez kötődött, és a kekszek motívumai a püspök életének mozzanatait ábrázolták.

Leginkább a karácsonyi időszakban van szezonja. Az alap egy egyszerű vajas keksz, amelyet azonban téli fűszerek – fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kardamom – gazdagítanak, így a végeredmény ízében a mézeskalácsra hasonlít. A legnagyobb különbség a két desszert formájából adódik: a mézeskalácsot hagyományosan fenyőfa-, csillag- vagy mézeskalácsember-formákra szaggatják, addig a spekulatius keksz mesébe illő jeleneteket ábrázol.

Hozzávalók:

  • 60g barna rizsliszt
  • 50g zabpehelyliszt
  • 200g manduladara
  • 30g tápióka keményítő
  • 50g kókuszcukor – eritrittel vagy negyedannyi édesítővel helyettesíthető
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál szerecsendió
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 50g juharszirup
  • 1 egész tojás- 1 lentojás/3 evőkanál mogyoróvaj

Elkészítés:

-A sütőt melegítsük elő 150 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

-Egy tálban keverjük össze a liszteket, a kókuszvirág cukrot, sütőport és fűszereket.

-Egy kis tálban keverjük össze a tojást és a juharszirupot. (VEGÁN verzióban a mogyoróvajat vagy lentojást)

– A száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókat keverjük össze, majd kézzel gyúrjuk össze a tésztát. Ha kicsit ragacsos lenne, adjunk még hozzá egy kis tápióka liszt. Ha túl száraz, adjunk még hozzá egy kis vizet, vagy juharszirupot, esetleg mogyoróvajat.

– Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kicsit a tésztát, hogy könnyebben tudjunk majd dolgozni a tésztával.

-Bambuszrost lisztezett szilikon nyújtólapon fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és az általunk választott keksz pecséttel szúrjuk ki a kekszeket, és helyezzük el a tepsire.

  • A kekszeket kb. 10 percig sütjük, majd 5 percig hagyjuk a tepsiben pihenni.

9 gondolatokat “Speculoos keksz -Mesekeksz

  1. I think this website has some very excellent info for everyone. „Anger makes dull men witty, but it keeps them poor.” by Francis Bacon.

  2. Thank you, I’ve recently been searching for information approximately this subject for a long time and yours is the greatest I have came upon so far. However, what about the bottom line? Are you certain concerning the supply?

  3. I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for newbies. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

  4. fascinate este conteúdo. Gostei bastante. Aproveitem e vejam este conteúdo. informações, novidades e muito mais. Não deixem de acessar para saber mais. Obrigado a todos e até a próxima. 🙂

  5. of course like your website but you have to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to inform the truth on the other hand I will surely come back again.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük