Bejgli

gluténmentes bejgli

A bejgli vagy mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal készítjük.

Újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával tölthetjük, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és káposztás változata is. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

Bejgli nélkül nincs karácsony, készítsük hát el mentes verzióban ezt a finom süteményt.

A tésztához

  • 250 g rizsliszt
  • 60 g mandulaliszt
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 g útifűmaghéjliszt
  • 30-40g porcukor /porrá őrölt eritrit
  • 1 db tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 50 g növényi vaj
  • 150 ml növényi tej

Mák  vagy  dió töltelék ( 2 db bejglihez )

– 283 g mák vagy dió

– 166 g kristálycukor /eritrit/ negyedannyi édesítőszer

– 50g zsemlemorzsa/ gluténmentes és cukormentes kekszmorzsa

– mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

– 166ml víz

Elkészítés:

-A gluténmentes bejgli elkészítéséhez a rizslisztet, a mandulalisztet, a sót, a sütőport és az útifűmaghéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a tojásfehérjét, a vajat és a tejet, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát. Frissentartó fóliába csomagolva 40 percet pihentetjük.

-A töltelékhez a vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalóval. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

-A tésztát kicsomagoljuk és kétfelé osztjuk. Mindkét tésztadarabot kb. 20 x 24 cm-esre nyújtjuk, elkenjük rajtuk a tölteléket úgy, hogy oldalt és a felső széleinél maradjon 1,5-2 cm-nyi hely. Behajtjuk a tészták két oldalát, majd feltekerjük a bejgliket, és sütőpapíros deszkára rakjuk őket.

-Lekenjük tojássárgájával, és hideg helyen pihentetjük addig, amíg rászárad. Ezután jöhet egy réteg fehérje, majd ha ez is megszáradt, még egy réteg fehérjés kenés, aztán pár helyen megszurkáljuk hústűvel, és mehet is a 175 fokra előmelegített sütőbe kb. 25 percre, amíg szép aranybarna lesz a bejglink. 

Megjegyzés:

A tészta nyújtásánál sem a deszkát/szilikon nyújtólapot, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.

Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!

Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük