Brokkolis quiche

Az egyik legjobban variálható francia étel a quiche, ami tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.

A quiche valójában egy sós pite, amit vegetáriánus, de húsos, halas verzióban is elkészíthetünk.

Ez recept tojás-, hús- és gluténmentes verzióban készült 🙂 Nagyon könnyen elkészíthető könnyed fogás ebédre vagy vacsorára!

Tészta hozzávalók 1. verzió:

  • 100ml víz
  • 1 evőkanál almaecet
  • 125g gluténmentes liszt (lenmagliszt, zabpehelyliszt, barna rizsliszt, szezámmagliszt)
  • 25g kókuszliszt
  • 1/2 evőkanál xantán
  • csipet só
  • 100g vaj
  • csipet só

Tészta hozzávalók 2. verzió:

  • 140g gluténmentes lisztkeverék (lenmagliszt, zabpehelyliszt, barna rizsliszt, szezámmagliszt)
  • 60g mandulaliszt
  • 1 lentojás ( 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz)
  • 56g vaj
  • víz

Töltelék:

  • 1 szál póréhagyma
  • 1 fej brokkoli
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors

Krém olajos mag nélkül:

  • 400-500ml kókuszkrém
  • 2-3 evőkanál bambuszrost liszt
  • sörélesztő pehely ízlés szerint
  • fokhagyma

Krém kesudióból:

  • 100g kesudió
  • 100 ml zabkrém
  • 1 fokhagyma préselve
  • kurkuma
  • só, bors, bazsalikom,
  • víz

Elkészítés:

-Egy tálban keverjük össze a hideg vizet és az almaecetet, és tegyük hűtőbe, hogy jól lehűljön.

-Szitáljuk össze a gluténmentes lisztet, a kókuszlisztet és a xantán gumit.

-A vajat adagoljuk a lisztkeverékhez, és jól morzsoljuk össze. A jéghideg vizet keverjük a vajas lisztes alaphoz több részletben.

-A pite tésztából korongot formázunk, fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.

-A töltelék készítését a póréhagyma dinsztelésével kezdjük. Eközben egy serpenyőben olívaolajon a brokkoli rózsákat egy csipet sóval és fél dl vízzel megpároljuk fedő alatt. 2-3 percig hagyjuk párolódni a brokkolit, mert nem akarjuk hogy túlságosan megpuhuljon.

-Ezt követően a fokhagymával ízesíthetjük a megpárolt brokkolit. Serpenyőben hagyjuk kihűlni.

– A krémhez egy serpenyőben elkeverjük a kókuszkrémet és a bambuszrostot, hagyjuk alacsony hőmérsékleten elkezdjük besűríteni. Ízlés szerint sóval, borssal és sörélesztő pehellyel ízesítjük.

– A kesudiót előző este beáztatjuk. A megpuhult kesudiót a kókuszkrémmel és fűszerekkel krémesre turmixoljuk.

A pite összeállítása:

-A pite tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és a kb. 23 cm átmérőjű pite formába töltjük. A pite tésztát megszurkáljuk, majd a korábban megdinsztelt póréhagymával megkenjük, a párolt brokkoli rózsákkal lefedjük.

-A kókuszkrémmel leöntjük az így elkészített pitét. Ízlés szerint reszelt növényi sajttal is megszórhatjuk.

-Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük a pitét.

Megjegyzés:

  • A brokkoli tetszőlegesen helyettesíthető más zöldséggel: sárgarépa, cukkíni, spárga, gomba, stb.
  • a fűszerezés tetszőlegesen variálható
  • amennyiben a tejtermék, tojásfogyasztás nem okoz gondot, akkor növényi tejhelyettesítők hagyományos alapanyagra cserélhetők

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük