Az egyik legjobban variálható francia étel a quiche, ami tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.
A quiche valójában egy sós pite, amit vegetáriánus, de húsos, halas verzióban is elkészíthetünk.
Ez recept tojás-, hús- és gluténmentes verzióban készült 🙂 Nagyon könnyen elkészíthető könnyed fogás ebédre vagy vacsorára!
Tészta hozzávalók 1. verzió:
- 100ml víz
- 1 evőkanál almaecet
- 125g gluténmentes liszt (lenmagliszt, zabpehelyliszt, barna rizsliszt, szezámmagliszt)
- 25g kókuszliszt
- 1/2 evőkanál xantán
- csipet só
- 100g vaj
- csipet só
Tészta hozzávalók 2. verzió:
- 140g gluténmentes lisztkeverék (lenmagliszt, zabpehelyliszt, barna rizsliszt, szezámmagliszt)
- 60g mandulaliszt
- 1 lentojás ( 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz)
- 56g vaj
- só
- víz
Töltelék:
- 1 szál póréhagyma
- 1 fej brokkoli
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
Krém olajos mag nélkül:
- 400-500ml kókuszkrém
- 2-3 evőkanál bambuszrost liszt
- sörélesztő pehely ízlés szerint
- só
- fokhagyma
Krém kesudióból:
- 100g kesudió
- 100 ml zabkrém
- 1 fokhagyma préselve
- kurkuma
- só, bors, bazsalikom,
- víz
Elkészítés:
-Egy tálban keverjük össze a hideg vizet és az almaecetet, és tegyük hűtőbe, hogy jól lehűljön.
-Szitáljuk össze a gluténmentes lisztet, a kókuszlisztet és a xantán gumit.
-A vajat adagoljuk a lisztkeverékhez, és jól morzsoljuk össze. A jéghideg vizet keverjük a vajas lisztes alaphoz több részletben.
-A pite tésztából korongot formázunk, fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
-A töltelék készítését a póréhagyma dinsztelésével kezdjük. Eközben egy serpenyőben olívaolajon a brokkoli rózsákat egy csipet sóval és fél dl vízzel megpároljuk fedő alatt. 2-3 percig hagyjuk párolódni a brokkolit, mert nem akarjuk hogy túlságosan megpuhuljon.
-Ezt követően a fokhagymával ízesíthetjük a megpárolt brokkolit. Serpenyőben hagyjuk kihűlni.
– A krémhez egy serpenyőben elkeverjük a kókuszkrémet és a bambuszrostot, hagyjuk alacsony hőmérsékleten elkezdjük besűríteni. Ízlés szerint sóval, borssal és sörélesztő pehellyel ízesítjük.
– A kesudiót előző este beáztatjuk. A megpuhult kesudiót a kókuszkrémmel és fűszerekkel krémesre turmixoljuk.
A pite összeállítása:
-A pite tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és a kb. 23 cm átmérőjű pite formába töltjük. A pite tésztát megszurkáljuk, majd a korábban megdinsztelt póréhagymával megkenjük, a párolt brokkoli rózsákkal lefedjük.
-A kókuszkrémmel leöntjük az így elkészített pitét. Ízlés szerint reszelt növényi sajttal is megszórhatjuk.
-Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük a pitét.
Megjegyzés:
- A brokkoli tetszőlegesen helyettesíthető más zöldséggel: sárgarépa, cukkíni, spárga, gomba, stb.
- a fűszerezés tetszőlegesen variálható
- amennyiben a tejtermék, tojásfogyasztás nem okoz gondot, akkor növényi tejhelyettesítők hagyományos alapanyagra cserélhetők