Kovászos kenyér

kovászos kenyér

A gluténmentes kovász készítése egy kicsit más, mint a hagyományos, de ha szereted a friss, kovászos kenyér ízét, akkor megéri belevágni!

A gluténmentes kovász alapja az, hogy olyan lisztet használunk, amely nem tartalmaz glutént, mint például rizsliszt, hajdinaliszt, kukoricaliszt vagy kölesliszt.

Hozzávalók 

  • 85 g rizsliszt/cirokliszt/kölesliszt
  • 85 g hajdinaliszt
  • 85g vöröslencse liszt
  • 300 g víz
  • 20g útifű mahéj
  • 1 kk. só
  • 70 g kovász

Elkészítés 

  • A kovászt etesd meg 1-2 órával előre. Ha egész gabonákkal dolgozol, akkor a lencsével együtt őröld meg a magokat.
  • Az útifűmaghéjat és a sót keverd el a vízben, majd addig kevergesd, amíg sűrű zselét kapsz. Ekkor keverd el benne a kovászt is.
  • A liszteket keverd össze egy nagy tálban, majd dolgozd össze a kovászos keverékkel.
  • Konyharuhával letakarva pihentesd fél órát, majd formázz belőle cipót: lisztezett felületen kézzel nyújtsd ki egy kicsit, majd tekerd fel igény szerint kerek vagy hosszúkás cipót formázva.
  • Keleszd letakarva 4 órát meleg helyen, mondjuk bemelegített sütőben.
  • A sütőt melegítsd elő 250 fokra, majd ha betetted a kenyeret, akkor vedd vissza 220 fokra, és légkeveréssel süsd 50 percet. Sütés előtt vághatsz bele szép mintákat – akár sokkal bátrabban is, mint ahogy én tettem ezen a cipón.
  • Csak teljesen kihűlt állapotban vágd meg! Jó étvágyat!

59 gondolatokat “Kovászos kenyér

  1. Great post! I really enjoyed reading your insights. Thanks for sharing such valuable information—looking forward to your next update!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük