A kuglóf egy igazi kellemes, hűvös időben melengető sütemény, amely akár lehet az ünnepi asztal dísze is.
Az eredeti kuglóftészta élesztővel készült, erre utal német elnevezése (Gugelhupf). Tésztája már eredetileg is többféle változatban élt, egyesek tettek bele mazsolát, mások nem, illetve a fehér vaníliás és a sötét színű, kakaós változat egyaránt népszerű volt a kezdetek óta. A jól sikerült kuglóf tésztája levegős és a vajtól puha, omlós.
Hozzávalók 18 cm-es formához:
- 100g kölesliszt
- 100g barna riszliszt
- 50g hajdinaliszt
- 20g lenmagliszt
- 2 evőkanál kakaópor
- csipet só
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 50g kókuszzsír
- 2 evőkanál olívaolaj
- 100g cukornak megfelelő édesítőszer (eritrit, negyedannyi, kókuszcukor)
- vanília őrlemény
- 200 ml növényi tej
- 50 ml víz
- 150-200g alma
- 1/2 kiskanál almaecet
Elkészítés:
– A kuglóf formát kenjük ki kókuszzsírral és szórjuk meg liszttel, ha hagyományos kuglófformában sütjük a kuglófot. Szilikon formánál ezt a lépést kihagyhatjuk.
– A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
– Az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk és megpároljuk 50 ml vízben.
– A liszteket egy tálban összekeverjük a kakaóval, szódabikarbónával és a csipet sóval.
– Ha az alma megpuhult, a növényi tejjel turmixoljuk pépesre. Keverjük bele a kókuszzsírt, ami megolvad majd a meleg almától.
– Hozzáadjuk a folyékony összetevőket: olívaolaj, vaníliakivonat, ecet, édesítő.
– A lisztes keverékhez adagoljuk a folyékony keveréket, majd az előkészített kuglófformába simítjuk és kb. 30-40 percig sütjük az előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a kuglóf átsült-e.
A süteményünk omlós, puha lesz és még szellős is. 🙂
Baracklekvárral tálaljuk 🙂 Jó étvágyat! 🙂
Megjegyzés:
- Gazdagíthatjuk magvakkal vagy asztalt gyümölcsökkel a kuglóf tésztáját tetszés szerint.
- Kakaóport helyettesíthető karob porral.