A tojáspótlás – tojás helyett mit használjunk?

A tojás elhagyása kapcsán az első gondolatom rögtön a reggeli vagy esti tükörtojás, rántotta vagy bundás kenyér körül mozgott. Kicsit jobban belemerülve a témába, rá kellett jönnöm, hogy mennyire sok ételben használunk tojást.

Abban a pillanatban, ha a szembesülünk azzal, hogy nem fogyaszthatunk tojást, rá fogunk jönni, mennyire „FÜGGÜNK” a tojástól, mint alapanyagtól.

Viszont fogjuk meg ennek a nehéz helyzetnek a jó oldalát. Tanuljunk meg kreatívnak lenni:

Mire is használtam eddig a tojást? Mi képes helyettesíteni a tojást az adott ételben?

Ha elkezdjük feltenni a kérdést, és kicsit jobban utánagondolunk, utána olvasunk, meglepően tapasztalhatjuk, hogy mennyire nagy a „helyettesítő” lehetőségek tárháza. És ezáltal a kreativitás is előtérbe kerül azoknak az embereknek a konyhájában, akik tojásmentesen étkeznek.

Volt egy ismerősöm, aki azt kérdezte, miért akarod, hogy az ételed íze olyan legyen, mint a tojás, vagy úgy nézzen ki, mint a tojás, ha nem azt eszel. Ha tojásra vágysz, egyél tojást…..NO COMMENT!

  • A tojáshelyettesítők egy részét a tojásos íz elérésére használjuk a sós ételeinkhez:

Például: Vegán omlett, rántotta, tojássaláta, tojáskrém, panír

Ahhoz hogy ételeinkben tojásos ízt érezhessünk, kezdjük el a fekete sót használni. A fekete só illata kénes, amiből máris a tojásos élményt kaphatjuk. Mivel eleve egy sót használunk, ezért további só hozzáadását mellőzzük.

  • Panírozáshoz szükségünk lenne tojásra…..

A panírozáshoz a felvert tojás helyett használjunk csicseriborsó liszt és víz keverékét. Csicseriborsó liszthez annyi vizet adjunk, amiből egy krémes állagot kapunk.

  • Fasírtba szoktam tojást tenni. Ezek után mivel készítsem?
    • reszelt zöldségek (cukkíni, sárgarépa) használata, amellyel tökéletesen össze fog állni a fasírtunk.
    • Használhatunk kukoricakeményítőt, zablisztet, csicseriborsó lisztet, burgonyapürét
    • Lenmagtojás: 1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz
    • Chiamagtojás: 1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz
    • Útifűmaghéj: 1 evőkanál + 5 evőkanál víz
  • Kenyerek, pékáruk, tésztafélék, muffinok készítéséhez használjunk
    • Lenmagtojást
    • Chiamagtojást
    • Útifű maghéj tojás
  • Édes süteményekbe
    • Pürésített banán
    • Pürésített sütőtök
    • Almaszósz
  • Süteményekbe a felvert tojáshab helyett
    • Aquafaba: ugyanúgy viselkedik mint a tojásfehérje

Egyéb tojáshelyettesítők:

  • Zabpehely: 3-4 evőkanál zabpehely vagy zabkorpa = 1 tojás.
  • Keményítő: 1 evőkanál keményítő + 3 evőkanál víz = 1 tojás.
  • Szójaliszt: 1-2 evőkanál szójaliszt + 1-2 evőkanál víz = 1 tojás.
  • Ecet: 1-2 evőkanál = 1 tojás.
  • Selyemtofu: 50-60 g = 1 tojás.
  • Szentjánoskenyérliszt: 1 evőkanál = 1 tojás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük