A tojás elhagyása kapcsán az első gondolatom rögtön a reggeli vagy esti tükörtojás, rántotta vagy bundás kenyér körül mozgott. Kicsit jobban belemerülve a témába, rá kellett jönnöm, hogy mennyire sok ételben használunk tojást.
Abban a pillanatban, ha a szembesülünk azzal, hogy nem fogyaszthatunk tojást, rá fogunk jönni, mennyire „FÜGGÜNK” a tojástól, mint alapanyagtól.
Viszont fogjuk meg ennek a nehéz helyzetnek a jó oldalát. Tanuljunk meg kreatívnak lenni:
Mire is használtam eddig a tojást? Mi képes helyettesíteni a tojást az adott ételben?
Ha elkezdjük feltenni a kérdést, és kicsit jobban utánagondolunk, utána olvasunk, meglepően tapasztalhatjuk, hogy mennyire nagy a „helyettesítő” lehetőségek tárháza. És ezáltal a kreativitás is előtérbe kerül azoknak az embereknek a konyhájában, akik tojásmentesen étkeznek.
Volt egy ismerősöm, aki azt kérdezte, miért akarod, hogy az ételed íze olyan legyen, mint a tojás, vagy úgy nézzen ki, mint a tojás, ha nem azt eszel. Ha tojásra vágysz, egyél tojást…..NO COMMENT!
- A tojáshelyettesítők egy részét a tojásos íz elérésére használjuk a sós ételeinkhez:
Például: Vegán omlett, rántotta, tojássaláta, tojáskrém, panír
Ahhoz hogy ételeinkben tojásos ízt érezhessünk, kezdjük el a fekete sót használni. A fekete só illata kénes, amiből máris a tojásos élményt kaphatjuk. Mivel eleve egy sót használunk, ezért további só hozzáadását mellőzzük.
- Panírozáshoz szükségünk lenne tojásra…..
A panírozáshoz a felvert tojás helyett használjunk csicseriborsó liszt és víz keverékét. Csicseriborsó liszthez annyi vizet adjunk, amiből egy krémes állagot kapunk.
- Fasírtba szoktam tojást tenni. Ezek után mivel készítsem?
- reszelt zöldségek (cukkíni, sárgarépa) használata, amellyel tökéletesen össze fog állni a fasírtunk.
- Használhatunk kukoricakeményítőt, zablisztet, csicseriborsó lisztet, burgonyapürét
- Lenmagtojás: 1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz
- Chiamagtojás: 1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz
- Útifűmaghéj: 1 evőkanál + 5 evőkanál víz
- Kenyerek, pékáruk, tésztafélék, muffinok készítéséhez használjunk
- Lenmagtojást
- Chiamagtojást
- Útifű maghéj tojás
- Édes süteményekbe
- Pürésített banán
- Pürésített sütőtök
- Almaszósz
- Süteményekbe a felvert tojáshab helyett
- Aquafaba: ugyanúgy viselkedik mint a tojásfehérje
Egyéb tojáshelyettesítők:
- Zabpehely: 3-4 evőkanál zabpehely vagy zabkorpa = 1 tojás.
- Keményítő: 1 evőkanál keményítő + 3 evőkanál víz = 1 tojás.
- Szójaliszt: 1-2 evőkanál szójaliszt + 1-2 evőkanál víz = 1 tojás.
- Ecet: 1-2 evőkanál = 1 tojás.
- Selyemtofu: 50-60 g = 1 tojás.
- Szentjánoskenyérliszt: 1 evőkanál = 1 tojás.