Húsmentesen is lehet laktató és ízletes ételeket fogyasztani. 🙂
A karfiol sokak számára egy kevésbe közkedvelt alapanyag a konyhában. Pedig igazán sokféle étel készíthető belő. Nem kell a rakott karfiol és rántott karfiol világában lehorgonyozni.
Ez az ízletes és egészséges recept meglehetősen egyszerűen elkészíthető, remek köret és főétel is lehet a tányéron.
Karfiol steak hozzávalói:
- 2 fej közepes karfiol
Pác hozzávalói:
- 2 fej közepes karfiol
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál gluténmentes szójaszósz
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1/ evőkanál juharszirup
- 3/4 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál őrölt paprika
- só és bors ízés szerint
Panír hozzávalói:
- 60 g csicseriborsó- vagy zabliszt
- 3 evőkanál sörélesztő pehely
- 1 teáskanál paprika
- só, bors
Karfiol steak elkészítése:
- A karfiolokat megtisztítjuk a levelektől, a szárát pedig óvatosan „szabjuk meg”, hogy a steak szeletek vágása során ne essen szét a karfiol. 🙂
- Nagy késsel vágjuk fel a karfiolokat kb. 4 cm vastag szeletekre. Egy nagy edényben forraljunk vizet, és ha felforrt a víz, adjuk hozzá a karfiol szeletek. Főzzük 4-5 percig, majd kivesszük egy tálcára, hogy nem legyenek túl puhák a karfiolok
- Egy kis tálban keverjük össze a pác hozzávalóit: olaj, szójaszósz, balzsamecet, juharszirup, kömény, füstölt paprika, só és bors.
- Melegítsük elő a sütőt 210 Celsius fokra, és sütőpapírral bélelt tepsit is készítsünk elő.
- Egy tálban készítsük elő a panír hozzávalóit: csicseriborsólisztet, sörélesztő pelyhet, paprikát, sót és borsot keverjük el alaposan.
- A karfiol steak szeleteket helyezzük le a sütőpapírral bélelt tepsire, majd minden oldalról kenjük meg páccal és panírozzuk be minden oldalról a korábban elkészített keverékbe
- Ezután permetezzük be olajjal, hogy a sütés után ropogós legyen a panírozott réteg a karfiolon.
- A sütési idő 25-30 perc, amíg aranybarnára és ropogósra nem sülnek a karfiol szeletek. Félidőben megfordítjuk a szeleteket, hogy mindkét oldaluk szépen megpiruljon.
- Tálaljuk friss fűszernövényekkel, citromlével és tahini mártogatóssal.
A karfiol steaket lyoni hagymával, sült batáta szeletekkel és tahini szósszal tálaltam. A látvány nem elhanyagolható, és az ízek is csodálatosak. Hagyományos steaket bármikor helyettesítheti…