Karfiol steak lyoni hagymával

Húsmentesen is lehet laktató és ízletes ételeket fogyasztani. 🙂

A karfiol sokak számára egy kevésbe közkedvelt alapanyag a konyhában. Pedig igazán sokféle étel készíthető belő. Nem kell a rakott karfiol és rántott karfiol világában lehorgonyozni.

Ez az ízletes és egészséges recept meglehetősen egyszerűen elkészíthető, remek köret és főétel is lehet a tányéron.

Karfiol steak hozzávalói:

  • 2 fej közepes karfiol

Pác hozzávalói:

  • 2 fej közepes karfiol
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál gluténmentes szójaszósz
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1/ evőkanál juharszirup
  • 3/4 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt paprika
  • só és bors ízés szerint

Panír hozzávalói:

  • 60 g csicseriborsó- vagy zabliszt
  • 3 evőkanál sörélesztő pehely
  • 1 teáskanál paprika
  • só, bors

Karfiol steak elkészítése:

  • A karfiolokat megtisztítjuk a levelektől, a szárát pedig óvatosan „szabjuk meg”, hogy a steak szeletek vágása során ne essen szét a karfiol. 🙂
  • Nagy késsel vágjuk fel a karfiolokat kb. 4 cm vastag szeletekre. Egy nagy edényben forraljunk vizet, és ha felforrt a víz, adjuk hozzá a karfiol szeletek. Főzzük 4-5 percig, majd kivesszük egy tálcára, hogy nem legyenek túl puhák a karfiolok
  • Egy kis tálban keverjük össze a pác hozzávalóit: olaj, szójaszósz, balzsamecet, juharszirup, kömény, füstölt paprika, só és bors.
  • Melegítsük elő a sütőt 210 Celsius fokra, és sütőpapírral bélelt tepsit is készítsünk elő.
  • Egy tálban készítsük elő a panír hozzávalóit: csicseriborsólisztet, sörélesztő pelyhet, paprikát, sót és borsot keverjük el alaposan.
  • A karfiol steak szeleteket helyezzük le a sütőpapírral bélelt tepsire, majd minden oldalról kenjük meg páccal és panírozzuk be minden oldalról a korábban elkészített keverékbe
  • Ezután permetezzük be olajjal, hogy a sütés után ropogós legyen a panírozott réteg a karfiolon.
  • A sütési idő 25-30 perc, amíg aranybarnára és ropogósra nem sülnek a karfiol szeletek. Félidőben megfordítjuk a szeleteket, hogy mindkét oldaluk szépen megpiruljon.
  • Tálaljuk friss fűszernövényekkel, citromlével és tahini mártogatóssal.

A karfiol steaket lyoni hagymával, sült batáta szeletekkel és tahini szósszal tálaltam. A látvány nem elhanyagolható, és az ízek is csodálatosak. Hagyományos steaket bármikor helyettesítheti…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük