Laktóz érzékenység – laktózintolerancia, tejcukorérzékenység és tejfehérje allergia

tej allergia

A magyar és az európai lakosság jelentős hányadát érintő betegség, ami emésztési zavar, egy enzim hiányát jelenti.

Az emésztőrendszer nem tudja teljes mértékben lebontani a tejcukrot, mivel a lebontó enzimből (laktáz enzim) nem termelődik elegendő. Így a tejcukor emésztés nélkül halad a vastagbélbe, ahol zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le.

Laktózérzékenység oka:

  • genetikai hajlam,
  • akut emésztőszervi fertőzések
  • vagy krónikus állapotok (lisztérzékenység) állhatnak a háttérben.

A laktózintolerancia tünetei a tej vagy tejtermék fogyasztása után jelentkeznek.

Legjellemzőbb tünetek:

  • Hasi fájdalom, görcsök, puffadás
  • Rossz közérzet
  • Hasmenés/székrekedés
  • Hányinger, hányás

Mi az a laktóz?

  • A név a tej latin nevéből (lac, lactis) és a „óz” cukor végződéséből áll.
  • A laktóz vagy tejcukor egy diszacharid, amely szőlőcukorból (glükóz) és galaktózból áll.
  • A laktóz, enzimet a bélnyálkahártya termeli.  A laktózt a laktóz, enzim bontja, amennyiben van megfelelő laktáz enzim ellátottsága a szervezetnek.
  • A laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, ami kiegészíthető laktáz enzim szedéssel.

Miben található laktóz?

A laktóz nem csak a tejben és a tejtermékekben, hanem rejtetten számtalan élelmiszerben fordulhat elő, mint adalékanyag. Mindig figyelmesen olvassuk el az elfogyasztandó ételek, italok címkéjét. Nemcsak a ételekre és italokra kell odafigyelnünk, hanem a gyógyszerekre is, mivel ezekben segédanyagként laktóz gyakran előfordul.

Tejfehérje allergia és nem tejallergia

Rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejfehérje allergiával (köznyelven tejallergia).  A tejfehérje allergia esetében a tejben található fehérjékre (kazein és savófehérjék) ad a szervezet allergiás immunreakciót.  Sajnos ez az egyik leggyakoribb étel allergia a hazai lakosság körében, főként a gyermekkora jellemző.

A tej által kiváltott reakciók jelentkezhetnek az elfogyasztás után szinte azonnal, vagy akár napokkal később is.

A tejallergia tünetei igen változatosak lehetnek:

  • Emésztőrendszeri tünetek: Hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás, bélgázok. Mivel ezek a tünetek hasonlóak a tejcukor érzékenység tüneteihez, gyakran összekeverhetők azzal.  Viszketés jelentkezhet az ajkakon és az ínyen is.
  • Légzőszervi tünetek: fulladás, gégevizenyő, orrnyálkahártya-gyulladás, asztma. A legsúlyosabb reakció az anafilaxiás sokk. Ebben az esetben légzési nehezítettség, keringésleállás, gégeduzzanat is jelentkezhet.
  • Bőrtünetek: Csalánkiütés az egyik leggyakrabban jelentkező tünet, amely a test bármely területén előfordulhat. Emellett bőrpír, ekcéma és angioödéma is jellemző tünetek lehetnek.
  • Szív- és érrendszeri tünetek: szapora szívverés, vérnyomásesés.

Amit nem ehetünk, amit ki kell zárni az étkezésünkből:

tejcukor vagy tejfehérje
Tej-, tejtermékek és az ezeket tartalmazó feldolgozott élelmiszereket (Keresztreakciók miatt a borjúhúst, kecske- és juhtejet és az ezekből készült termékeket is!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük