Ezek a kolbászok ízletesek, egészségesek, és jól beilleszthetők a mindennapi étkezésünkbe.
Puha és ízletes a belseje, enyhén ropogós a külseje.
Gluténmentes, tejmentes, zsírszegény növényi alapú, valamint diómentesen is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 270 g fehérbab (konzerv vagy főtt)
- 90 g zab
- 60 g dió
- 60 g hagyma
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 3 chia tojás (3 evőkanál őrölt chia mag + ¼ csésze víz)
- 2 teáskanál hagymapor
- 1 lapos evőkanál paradicsom szósz
- 1,5 evőkanál tamari
- 2 teáskanál füstölt paprika
- ¾ teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt kömény
- 1 csipetnyi bors
Elkészítése:
- Egy kis tálban keverjük össze az őrölt chia magot a vízzel, és tegyük félre 5 percre.
- Eközben a fehér babot leöblítjük, és szűrőben hagyjuk lecsepegni.
- A zabot és a diót aprítógépben összedolgozzuk, de maradjon kicsit darabos.
- Adjuk hozzá az összes hozzávalót, és az aprítógépben dolgozzuk össze.
- A keverék ne legyen ragacsos, ha mégis, akkor adjunk hozzá egy kevés zablisztet.
- Kézzel formázzunk belőle 6-7 kolbászt. Ha nehezen tudjuk kezelni a „kolbász” keveréket, akkor 15 percre fagyasztóba tehetjük, majd utána formázzuk.
- A kolbász rudakat ezután hűbőbe tesszük. Ezután becsomagoljuk alufóliába, és 35 percig pároljuk edényben, vagy pároló gépben.
- Az így elkészült kolbászokat még serpenyőben süthetjük, vagy akár grillezhetjük is.
- A sütéshez először a kolbászok mindkét oldalát megkenjük kevés olajjal, és 7-10 percig lassan sütjük, időnként megforgatva. Ennyi idő alatt megpirulnak a kolbászok.
Megjegyzések:
- A bab lehet konzerv vagy puhára főzött száraz bab is.
- Dió helyett használhatunk napraforgó magot vagy más magvakat is.
- A Chia mag helyett használhatunk lenmagot is.
- Zab helyett hajdina dara is megfelelő.
- Folyékony füsttel füstös ízt tudnunk elérni.