Vegán kolbász

húsmentes kolbász

Ezek a kolbászok ízletesek, egészségesek, és jól beilleszthetők a mindennapi étkezésünkbe.

Puha és ízletes a belseje, enyhén ropogós a külseje.

Gluténmentes, tejmentes, zsírszegény növényi alapú, valamint diómentesen is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 270 g fehérbab (konzerv vagy főtt)
  • 90 g zab
  • 60 g dió
  • 60 g hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 chia tojás (3 evőkanál őrölt chia mag + ¼ csésze víz)
  • 2 teáskanál hagymapor
  • 1 lapos evőkanál paradicsom szósz
  • 1,5 evőkanál tamari
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • ¾ teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • 1 csipetnyi bors

Elkészítése:

  • Egy kis tálban keverjük össze az őrölt chia magot a vízzel, és tegyük félre 5 percre.
  • Eközben a fehér babot leöblítjük, és szűrőben hagyjuk lecsepegni.
  • A zabot és a diót aprítógépben összedolgozzuk, de maradjon kicsit darabos.
  • Adjuk hozzá az összes hozzávalót, és az aprítógépben dolgozzuk össze.
  • A keverék ne legyen ragacsos, ha mégis, akkor adjunk hozzá egy kevés zablisztet.
  • Kézzel formázzunk belőle 6-7 kolbászt. Ha nehezen tudjuk kezelni a „kolbász” keveréket, akkor 15 percre fagyasztóba tehetjük, majd utána formázzuk.
  • A kolbász rudakat ezután hűbőbe tesszük. Ezután becsomagoljuk alufóliába, és 35 percig pároljuk edényben, vagy pároló gépben.
  • Az így elkészült kolbászokat még serpenyőben süthetjük, vagy akár grillezhetjük is.
  • A sütéshez először a kolbászok mindkét oldalát megkenjük kevés olajjal, és 7-10 percig lassan sütjük, időnként megforgatva. Ennyi idő alatt megpirulnak a kolbászok.

Megjegyzések:

  • A bab lehet konzerv vagy puhára főzött száraz bab is.
  • Dió helyett használhatunk napraforgó magot vagy más magvakat is.
  • A Chia mag helyett használhatunk lenmagot is.
  • Zab helyett hajdina dara is megfelelő.
  • Folyékony füsttel füstös ízt tudnunk elérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük