Gluténmentes zsemle

Ez a zsemle tojás- és gluténmentes, gyorsan elkészíthető. A hozzávalók kapcsán új alapanyagként a hajdinát próbáltam ki.

Jellegzetes az íze, természetesen lesz olyan akinek ízlik és akinek nem kifejezetten nyeri el a tetszését.

Általában a maglisztből, gluténmentes lisztből készült kenyér, vagy egyéb péksütemény tömény, a hagyományos kenyérfélékhez képest. Ha valami olyanra vágysz, ami kicsit lazább szerkezetű, jobban hasonlít bolti dolgokhoz, ezt a receptet ajánlom kipróbálásra.

A tojás helyettesítő és állag javító szerepet az útifűmaghéj látja el. Különleges alapanyag még ebben a recept én a kenderliszt is illetve a nyílgyökér liszt.

Hozzávalók:

  • 20 g kendermagliszt
  • 80 g hajdinaliszt
  • 20 g nyílgyökérliszt
  • 40 g útifűmaghéj
  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1,8 dl víz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál almaecet

Elkészítés:

  • A száraz összetevőket összekeverjük egy tálban a szódabikarbóna kivételével.
  • A száraz összetevők közepébe egy kis lukat készítünk, majd abba szórjuk bele a szódabikarbónát és öntsük rá az ecetet.
  • Ezután jöhet hozzá a többi hozzávaló, jó alaposan összegyúrjuk .
  • A tésztát 15 percig hagyjuk állni, hogy az útifűmaghéj megszívja magát folyadékkal.
  • Pihentetés után 4 kis zsemlét formázunk belőle.
  • Előmelegített sütőben, 170-180 fokon 30 percig sütjük.

1 db zsemle tápanyagtartalma:

  • 176 kcal kalória;
  • 3,82g fehérje;
  • 4,25g zsír;
  • 25g szénhidrát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük