A közelmúltban a hajdina népszerűsége egyre terjed, mint tápanyagban gazdag, egészséges, élelmiszer.
A hajdinaliszt jellemzői
- A hajdinaliszt a gluténmentes lisztek táborába tartozik, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Számtalan jó tulajdonsággal bír.
- Magas élelmi rost tartalmú, jó hatással van az emésztőrendszerre, ezáltal könnyen beilleszthető az egészséges étrendünkbe.
- A hajdinát régen a hajdinát a magas vérnyomás csillapítása miatt is fogyasztották, mint gyógynövényt. A P-vitaminnak köszönhetően erősödnek a kötőszövetek, az érrendszer, a rutin részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamatában, továbbá használják a vénás betegségek kezelésénél.
- Kiváló növényi fehérjeforrás, vegetáriánusok és vegánok egy előszeretettel használják.
- Képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztás cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek is javasolt.
- Kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz, mint például antioxidáns hatású flavonoidok.
- Fogyasztása segíthet a visszerek megelőzésében.
- Segít a koleszterinszint szabályozásában.
- Jó hatással van a májra, segítheti a máj elzsírosodásának megelőzését.
- Vitamintartalmát tekintve a hajdina értékes vitaminforrás; a B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne.
- Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium.
- Az ételeknek finom, friss, diós ízt ad. Felhasználható kenyerek, tészták készítéséhez.
100 gramm hajdinaliszt tápértéke:
- Energia Kcal-ban: 362
- Zsír: 3,8g
- Szénhidrát: 73g
- Fehérje: 11g