Hajdinaliszt

A közelmúltban a hajdina népszerűsége egyre terjed, mint tápanyagban gazdag, egészséges, élelmiszer.

A hajdinát (Fagopyrum esculentum) legtöbbször gabonafélének vélik, pedig valójában egy növényről van szó, ami kb. 1 méter magasra is meg tud nőni, levelei pedig szív alakúak.

A hajdinaliszt jellemzői

  • A hajdinaliszt a gluténmentes lisztek táborába tartozik, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Számtalan jó tulajdonsággal bír.
  • Magas élelmi rost tartalmú, jó hatással van az emésztőrendszerre, ezáltal könnyen beilleszthető az egészséges étrendünkbe.
  • A hajdinát régen a hajdinát a magas vérnyomás csillapítása miatt is fogyasztották, mint gyógynövényt. A P-vitaminnak köszönhetően erősödnek a kötőszövetek, az érrendszer, a rutin részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamatában, továbbá használják a vénás betegségek kezelésénél.
  • Kiváló növényi fehérjeforrás, vegetáriánusok és vegánok egy előszeretettel használják.
  • Képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztás cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek is javasolt.
  • Kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz, mint például antioxidáns hatású flavonoidok.
  • Fogyasztása segíthet a visszerek megelőzésében.
  • Segít a koleszterinszint szabályozásában.
  • Jó hatással van a májra, segítheti a máj elzsírosodásának megelőzését.
  • Vitamintartalmát tekintve a hajdina értékes vitaminforrás; a B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne.
  • Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium.
  • Az ételeknek finom, friss, diós ízt ad. Felhasználható kenyerek, tészták készítéséhez.

100 gramm hajdinaliszt tápértéke:     

  • Energia Kcal-ban: 362 
  • Zsír: 3,8g  
  • Szénhidrát: 73g    
  • Fehérje: 11g    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük