Hétvégén szívesen készítek egy tartalmas levest, ami után jól esik egy édes második fogyasztani. Sokak egyik kedvence a palacsinta, töltve vagy töltetlenül, sósan vagy édesen. A lényeg, hogy finom legyen és sok legyen belőle. 🙂
A palacsinta hagyományosan liszt, tojás, víz és/vagy tej felhasználásával készül.
Az alábbi recept nem tartalmaz tojást, glutént és tejet sem!
Hozzávalók 10 db palacsintához:
- 150 g hajdinaliszt
- 1 csipet só
- 3,5 dl víz
- 1 csapott evőkanál lenmagliszt
- kókuszolaj vagy más zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
- Egy kis tálban először a lenmagtojást készítjük el: a lenmaglisztet kikeverjük csomómentesre 3 -4 evőkanál vízzel. Egy zselés tojás állagú keveréket kell kapnod.
- Egy másik tálban kimérjük a lisztet, amelyhez hozzákeverjük a maradék vizet, és sózzuk.
- Ezután az előzőleg elkészített lentojást adjuk hozzák. Ezt a keveréket hagyjuk állni, hogy ne legyen túl híg a tészta. Ha túl sűrűnek látjuk, akkor kevés vízzel hígítsunk rajta.
- A palacsinta sütőt kókuszolajjal kikenjük, serpenyőt felmelegítjük, és a szokásos módon sütjük a palacsintákat.
Megjegyzés:
- A hagyományos palacsintához képest óvatosabban érdemes bánni ezzel a típusú palacsintával.
- Talán könnyebben szakad, és hosszabb ideig kell sütni.
- Érdemes egy kicsit alacsonyabb hőmérsékeleten végezni a sütést, hogy ne száradjon ki, de át is süljön.
- Ez a palacsinta sósan és édesen is készíthető.
1 db palacsinta CH tartalma kb. 10g.