A gluténmentes lisztek világában közkedvelt alapanyag a lenmagliszt. A lenmagot találóan nevezik a magok királynőjének.
A legősibb kultúrnövények közé tartozik. Argentína, Marokkó, India, Belgium és Magyarország a legismertebb lentermesztő országok.
A legrégebbi kultúrnövények között tartják számon a lent. Történészek arra a következtetésre jutottak, hogy már a kőkorban is használták az emberek rost és olajkinyerésre. Az ókori Egyiptomban lenmagokat tettek a sírokba, ezt adták útravalóként a halottaknak. A középkori Oroszországban a vallási böjt len és kendermagból valamint borsóból állt. A görögök kukoricával kevert lenmagos kenyeret sütöttek.
- A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak legjobb növényi forrása a lenmag. Gátolja a káros zsírok lerakódását az erek falán, védi a kapillárisokat, az agyban és a vesében futó ereket.
- A lenmag, a lenmagliszt vagy a lenolaj fogyasztása segíthet a légutak gyulladásos megbetegedései esetén. Bőrnyugtató, sebgyógyító és köhögéscsillapító. Mivel beolajozza a porcokat, enyhíti az ízületi fájdalmakat.
- A lenmag rengeteg olyan összetevőt tartalmaz, melynek köszönhetően nélkülözhetetlen táplálék. Káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban gazdag és értékes fehérjéket, B-, A- és E-vitaminokat tartalmaz. Vasat, ként, cinket és klórt is találunk benne.
- A lenmagból hideg sajtolással kinyerik az olajat, majd megfelelő finomságú lisztté őrlik. Más lisztekkel is keverhető.
- Mivel a lenmagliszt nagy mennyiségű folyadékot képes magába szívni, ételeket sűríthetünk vele.
- Sütéskor a hagyományos liszt egy részét kiválthatjuk lenmagliszttel, ilyenkor ne felejtsünk el több folyadékot hozzáadni. A lenmagliszttel készített kenyerek, péksütemények, kekszek hamarabb ropogósra sülnek.
Miért jó a lenmagliszt a szervezetednek?
- Serkenti az agyműködést.
- Regenerálja és gyógyítja a tüdőt.
- A lenmag hatása a májra is pozitív. Májregeneráló hatású, gyógyítja az elzsírosodott májra visszavezethető problémákat.
- Megszabadít az ekcémától.
- Tisztítja a vesét, az epét.
- Védi a gyomrot, serkenti az emésztést.
- Csökkenti az izomlázat.
- Védi a prosztatát.
- Segít megelőzni a cukorbetegséget.
Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy az őrölt lenmag fogyasztása lassítja az érelmeszesedés folyamatát. Ez arra vezethető vissza, hogy a lenmag lignánja csökkenti a vérzsírok szintjét és fékezi a szervezet gyulladásos folyamatait. A lenmag lignánja határozott vérnyomáscsökkentő, míg a lenmag olajai véralvadás-csökkentő hatásúak. Ezen kedvező hatásokat rendszeres fogyasztás esetén tudták kimutatni. Egy vizsgálat, melyben kisebb létszámú túlsúlyos férfiak ás menopauzában lévő nők vettek részt, kimutatták, hogy a cukorbetegséget megelőző állapotban a rendszeres lenmagfogyasztás csökkenti a vércukrot és a vér inzulintartalmát.