Lenmagliszt

A gluténmentes lisztek világában közkedvelt alapanyag a lenmagliszt. A lenmagot találóan nevezik a magok királynőjének.

A legősibb kultúrnövények közé tartozik. Argentína, Marokkó, India, Belgium és Magyarország a legismertebb lentermesztő országok.

A legrégebbi kultúrnövények között tartják számon a lent. Történészek arra a következtetésre jutottak, hogy már a kőkorban is használták az emberek rost és olajkinyerésre. Az ókori Egyiptomban lenmagokat tettek a sírokba, ezt adták útravalóként a halottaknak. A középkori Oroszországban a vallási böjt len és kendermagból valamint borsóból állt. A görögök kukoricával kevert lenmagos kenyeret sütöttek.

  • A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak legjobb növényi forrása a lenmag. Gátolja a káros zsírok lerakódását az erek falán, védi a kapillárisokat, az agyban és a vesében futó ereket.
  • A lenmag, a lenmagliszt vagy a lenolaj fogyasztása segíthet a légutak gyulladásos megbetegedései esetén. Bőrnyugtató, sebgyógyító és köhögéscsillapító. Mivel beolajozza a porcokat, enyhíti az ízületi fájdalmakat.
  • A lenmag rengeteg olyan összetevőt tartalmaz, melynek köszönhetően nélkülözhetetlen táplálék. Káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban gazdag és értékes fehérjéket, B-, A- és E-vitaminokat tartalmaz. Vasat, ként, cinket és klórt is találunk benne.
  • A lenmagból hideg sajtolással kinyerik az olajat, majd megfelelő finomságú lisztté őrlik. Más lisztekkel is keverhető.
  • Mivel a lenmagliszt nagy mennyiségű folyadékot képes magába szívni, ételeket sűríthetünk vele.
  • Sütéskor a hagyományos liszt egy részét kiválthatjuk lenmagliszttel, ilyenkor ne felejtsünk el több folyadékot hozzáadni. A lenmagliszttel készített kenyerek, péksütemények, kekszek hamarabb ropogósra sülnek.

Miért jó a lenmagliszt a szervezetednek?
 

  • Serkenti az agyműködést.
  • Regenerálja és gyógyítja a tüdőt.
  • A lenmag hatása a májra is pozitív. Májregeneráló hatású, gyógyítja az elzsírosodott májra visszavezethető problémákat.
  • Megszabadít az ekcémától.
  • Tisztítja a vesét, az epét.
  • Védi a gyomrot, serkenti az emésztést.
  • Csökkenti az izomlázat.
  • Védi a prosztatát.
  • Segít megelőzni a cukorbetegséget.
     

Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy az őrölt lenmag fogyasztása lassítja az érelmeszesedés folyamatát. Ez arra vezethető vissza, hogy a lenmag lignánja csökkenti a vérzsírok szintjét és fékezi a szervezet gyulladásos folyamatait. A lenmag lignánja határozott vérnyomáscsökkentő, míg a lenmag olajai véralvadás-csökkentő hatásúak. Ezen kedvező hatásokat rendszeres fogyasztás esetén tudták kimutatni. Egy vizsgálat, melyben kisebb létszámú túlsúlyos férfiak ás menopauzában lévő nők vettek részt, kimutatták, hogy a cukorbetegséget megelőző állapotban a rendszeres lenmagfogyasztás csökkenti a vércukrot és a vér inzulintartalmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük