Hisztamin intoleranciám van? Mit jelent ez?

Először is érdemes tisztázni, mi is a hisztamin szerepe a szervezetünkben.

A hisztamin egy szöveti hormon, amely hisztidin aminosavból keletkezik a hisztidin dekarboxiláz enzim és B6 vitamin segítségével. Ez a folyamat sok növényi és állati szervezetben lezajlik.

A hisztamin elképesztően sokoldalú, életfontosságú hormon, nincs élet- vagy sejtfunkció, amire ne lenne kihatással.

Mi a hisztamin intolerancia:

Egy olyan állapotról beszélünk (hisztaminózis), amely különböző szervrendszereket érint, és nagyon eltérő tünetekkel jár.

A tüneteket kiválthatja: élelmiszer, gyógyszer, vegyszer és pszichés stressz hatására a tünetek erősödése jellemző.

A hisztaminérzékenység okai

  • Masztocita (hízósejt) aktivációs szindróma (MCAS)
  • Glutén intolerancia
  • Áteresztő bél (okai: gyulladást okozó ételek, bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok, szteroidok, fogamzásgátlók), bélfertőzés, környezeti méreganyagok (nehézfémek, műanyag), krónikus stressz)
  • Bélfertőzések (bélflóra egyensúly zavar), Helicobacter pylori, gombafertőzések, bélparaziták, SIBO)
  • Gyulladásos emésztőrendszeri betegségek
  • Tápanyaghiányos állapot
  • Genetikai mutációk
  • Bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok!)

A diétán túl nagyon fontos a megfelelő C- és B6-vitamin, illetve a magnézium, kalcium, réz és cink bevitel. Én magam nem vagyok sem orvos, így súlyos panaszok esetén mindenképp a szakemberrel való konzultálást javaslom.

A tüneteket okozó élelmiszerek elhagyása csak rövid időre hoz enyhülést.

A tartós megoldás kulcsa a komplex, személyre szabott megközelítéssel érhető el.

Ennek része: emésztőrendszer regenerációja, hisztamin bontás támogatása, hormonális hatások rendezése, krónikus fertőzések felderítése, kezelése.

Hisztamin intolerancia tünetei:

Az egyéni érzékenység nagyon különböző, ezáltal a megjelenő tünetek is eltérőek.

Vannak, akik csak bizonyos hisztamin tartalmú ételekre reagálnak, a többire nem, vagy az is előfordul, hogy csak a kifejezetten puffasztó ételekre reagálnak hisztamin intolerancia tüneteivel.

Gasztrointesztinális tünetek:

  • Gyomorgörcsök, IBS
  • Hányinger, hányás
  • Puffadás
  • Reflux, savasodás
  • Nyáktermelés
  • Hasmenés, ritkán székrekedés

Bőrgyógyászati problémák:

  • Csalánkiütés, ekcéma, neurodermitisz
  • Lokális ödéma

Szív-érrendszeri tünetek:

  • Szapora szívverés, extraszisztolék
  • Vérnyomásesés, ingadozó vérnyomás
  • Szédülés, ájulás
  • Ödémásodás

Pszichés tünetek:

  • Elpirulás, szorongás, pánikroham
  • Furcsa érzések

Allergológiai tünetek:

  • Torokfájás, gyakori köhögés
  • Bedugult orr, orrfolyás
  • Asztma

Egyéb:

  • Fejfájás, migrén
  • Alsó szemhéj duzzanata

Mely élelmiszerek okoznak panaszt?

A hisztamin hőstabik, ezáltal a sütés, főzés nem semlegesíti!

  • Sajtok, savanyított tejtermékek
  • Vörösbor, pezsgő, fehérbor, sör
  • Szárított, füstölt, konzervált hal
  • Tengergyümölcsei hosszabb szállítás és tárolás után
  • Szárított, füstölt és feldolgozott húsáru
  • Savanyú káposzta, kovászos uborka
  • Borecet, balzsamecet
  • Ementáli, camambert, cheddar, penészes sajtok
  • Mustár, ketchup, szójaszósz
  • Kakaó, csokoládé, fekete tea, kávé
  • Élesztővel készült kenyér és sütemények

5 gondolatokat “Hisztamin intoleranciám van? Mit jelent ez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük