Chia mag
Miért is gondoltam, hogy szeretném neked bemutatni a chia magot? Talán azért, mert rendkívülien sokoldalúan használható a konyhában, és nem mellesleg a szervezetünkre gyakorolt hatása is kiemelkedő.
Az első „kalandom” a chia maggal akkor kezdődött, amikor szerettem volna kipróbálni a chia puding receptet. Aztán a megvásárolt chia maggal elkezdtem szemezni a polcon, hogy milyen más szerepet is találhatnék még a számára.
Elkezdtem utána olvasni, milyen jótékony hatásai vannak a chia magnak, és milyen ételek készítésére is alkalmas.
- A chia mag egy superfood.
- Rostok, fehérjék és Omerga-3 és Omega-6 zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok kombinációja, amelyek támogatják az immunrendszer, az idegrendszert, a szívet és az egészséges anyagcserét.
- Vitaminok között kiemelkedik a B1 és B3 tartalma, de megtalálható benne a B2, B9, A és E vitamin is.
- Ásványi anyagok közül: cinket, mangánt, vasat, foszfort, rezet, kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumok és szelént tartalmaz.
- A chia mag teljes értékű fehérjeforrás, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.
Chia mag kedvező hatásai az alábbiak:
- Energiával tölti fel a szervezetet.
- Az inzulinszint beállításában segít, csökkenti az inzulinrezisztenciát, hatékonyan alkalmazható 2-es típusú diabéteszben.
- Erősíti a csontokat és a fogakat, mivel magas a kalcium tartalma.
- Vérnyomásszint szabályozásban is hatásos.
- Támogathatja az immunrendszer működését.
- Hozzájárulhat a teljesítmény és az állóképesség fokozásához.
- Segíthet megelőzni az agyvérzést és a szívrohamot.
- Hozzájárul az idegek és az izmok megfelelő működéséhez.
A chia mag miért is hatékony a diétában:
- Minimális a kalóriatartalma, magas a rosttartalma, jóllakottság érzetet okoz.
- A chia magok képesek folyadékból a saját súlyuk tizenkétszeresét is felvenni.
A chia magoknak nincs karakteres íze, szinte minden ételhez adható, például: smoothie, turmix, müzli, saláta, joghurt, sütemény, stb.
Felhasználhatjuk egészben és őrölt formában is.
Mivel folyadék hatására kocsonyássá válik, vegán tojás helyettesítőként komoly szerepet tölt be. (Ahol a tojásnak összetartó szerepe van, például sütemények, palacsinták, kenyerek sütése)