Chia mag

superfood

Chia mag

Miért is gondoltam, hogy szeretném neked bemutatni a chia magot? Talán azért, mert rendkívülien sokoldalúan használható a konyhában, és nem mellesleg a szervezetünkre gyakorolt hatása is kiemelkedő.

Az első „kalandom” a chia maggal akkor kezdődött, amikor szerettem volna kipróbálni a chia puding receptet. Aztán a megvásárolt chia maggal elkezdtem szemezni a polcon, hogy milyen más szerepet is találhatnék még a számára.

Elkezdtem utána olvasni, milyen jótékony hatásai vannak a chia magnak, és milyen ételek készítésére is alkalmas.

  • A chia mag egy superfood.
  • Rostok, fehérjék és Omerga-3 és Omega-6 zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok kombinációja, amelyek támogatják az immunrendszer, az idegrendszert, a szívet és az egészséges anyagcserét.
  • Vitaminok között kiemelkedik a B1 és B3 tartalma, de megtalálható benne a B2, B9, A és E vitamin is.
  • Ásványi anyagok közül: cinket, mangánt, vasat, foszfort, rezet, kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumok és szelént tartalmaz.
  • A chia mag teljes értékű fehérjeforrás, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

Chia mag kedvező hatásai az alábbiak:

  • Energiával tölti fel a szervezetet.
  • Az inzulinszint beállításában segít, csökkenti az inzulinrezisztenciát, hatékonyan alkalmazható 2-es típusú diabéteszben.
  • Erősíti a csontokat és a fogakat, mivel magas a kalcium tartalma.
  • Vérnyomásszint szabályozásban is hatásos.
  • Támogathatja az immunrendszer működését.
  • Hozzájárulhat a teljesítmény és az állóképesség fokozásához.
  • Segíthet megelőzni az agyvérzést és a szívrohamot.
  • Hozzájárul az idegek és az izmok megfelelő működéséhez.

A chia mag miért is hatékony a diétában:

  • Minimális a kalóriatartalma, magas a rosttartalma, jóllakottság érzetet okoz.
  • A chia magok képesek folyadékból a  saját súlyuk tizenkétszeresét is felvenni.

A chia magoknak nincs karakteres íze, szinte minden ételhez adható, például: smoothie, turmix, müzli, saláta, joghurt, sütemény, stb.

Felhasználhatjuk egészben és őrölt formában is.

Mivel folyadék hatására kocsonyássá válik, vegán tojás helyettesítőként komoly szerepet tölt be. (Ahol a tojásnak összetartó szerepe van, például sütemények, palacsinták, kenyerek sütése)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük