A boltok polcain nagyon sok gluténmentes terméket találhatunk már (péksütemény, félkész termékek, mirelit áruk). A gluténmentes termékeket gyártó cégek feltüntetik a gluténmentes jelzést, más termékeken pedig a nyomokban glutént tartalmazhat feliratot olvashatjuk.
Amennyiben otthon szeretnénk elkészíteni bármilyen ételt, akkor a elsődlegesen fontos, a megfelelő gluténmentes liszt kiválasztása.
Természetesen vannak lisztkeverékek, amelyeket adott termék elkészítéséhez kínálnak a gyártók. Pl.: kenyér lisztkeverék, palacsinta lisztkeverék, …stb.
- A gluténmentes lisztek általában nagyon magas szénhidráttartalmú lisztek, amelyek egy szénhidrát csökkentett diétában /étkezésbe nagy odafigyeléssel használhatóak. Ugyanis ezekben a lisztekben kukoricakeményítő, burgonyakeményítő, rizsliszt, kölesliszt, stb… találhatók.
- Amennyiben a gluténmentesség mellett a szénhidráttartalmat is figyeljük, illetve Glikémiás Index előtérbe kerül, akkor érdemes alapliszteket használni, amelyekből saját keveréket tudunk készíteni.
- Ehhez ismerni kell a gluténmentes lisztek tulajdonságait és az állmányjavító összetevőket.
- Némelyik liszt különleges ízzel rendelkezik, ami miatt esetleg a belőle készített terméknek kellemetlen ízhatása lesz.
- Markáns íze van a gesztenye- és a kukoricalisztnek, diós íze van a magliszteknek, semleges íze van a rizslisztnek,
A liszt választás fontossága nem elhanyagolható, ha például süteményt szeretnénk készíteni, figyeljünk rosttartalomra és a fehérjetartalomra, ugyanis a magasabb rost- és fehérje tartalmú lisztek tömörebb állagú terméket eredményeznek majd. A sikérhelyettesítővel és a keményítőkkel javíthatunk a sütemény állagán. A nehezebb és könnyebb lisztek keverékével egyszerű kevert süteményt tudunk készíteni.
Az alábbi táblázat segíthet a saját lisztkeverék készítésben:
Könnyebb lisztek | Nehezebb lisztek | Keményítők | Sikérhelyettesítők |
mandulaliszt | |||
kölesliszt | amarántliszt | agar-agar | |
zabliszt | Barna riszliszt | kukoricakeményítő | xantán-gumi |
quinoaliszt | hajdinaliszt | burgonyakeményítő | zselatin |
cirokliszt | kókuszliszt | tápéióka keményítő | útifűmaghéj |
fehér rizsliszt | kukorica liszt | nyílgyökér por | darált chiamag |
csicseriborsó liszt | teffliszt | lenmagliszt | |
kenderliszt |
Gluténmentes lisztkeverék verzió példák:
1.verzió világosabb lisztkeverék
- 290 g fehér rizsliszt
- 115 g tápióka keményítő
- 120 burgonyakeményítő
- 3 tk. xantán gumi
2.verzió világosabb lisztkeverék
- 240 g barna rizsliszt
- 95 g burgonyakeményítő
- 40 g fehér rizsliszt
- 30 g tápióka keményítő
A mindenes lisztkeverék
- 2 rész rizsliszt
- 1 rész tápiókakeményítő
- 1 rész kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő
Magas fehérjetartalmú lisztkeverék (rugalmas tésztákhoz, mint pl. a tortilla)
- 5 rész babliszt, csicseriborsó liszt vagy szójaliszt
- 4 rész nyílgyökérliszt, kukoricakeményítő, vagy burgonyakeményítő
- 4 rész tápiókaliszt
- 4 rész fehér vagy barna rizsliszt
Magas rosttartalmú lisztkeverék
(kenyérhez, amerikai palacsintához, rágcsákhoz és sütikhez, amelyekben csoki, mazsola, gyümölcs, fűszer van – nem való viszont finom fűszerezésű ételekhez, mint a magyar palacsinta, teasütemény, szülinapi torta, vagy muffin).
- 6 rész barna rizsliszt vagy cirokliszt
- 3 rész teff liszt
- 3 rész kölesliszt
- 4 rész tápiókaliszt
- 2 rész kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő
Önkelő gluténmentes lisztkeverék
(muffinhoz, sütihez, cupcake-hez, piskótához, és mindenféle recepthez, amelyben sütőport használunk kelesztéshez).
- 1 és 1/4 bögre (2,5 dl-es) fehér cirokliszt
- 1 és 1/4 bögre fehér rizsliszt
- 1/2 bögre tápiókaliszt
- 2 tk. útifű maghéj
- 4 tk. sütőpor
- 1/2 tk. só
Zablisztes gluténmentes lisztkeverék:
- 200 g gluténmentes zabliszt (A glutén intoleranciával küzdők használjanak tanúsítottan gluténmentes hozzávalókat.)
- 100 g kölesliszt
- 100 g hajdinaliszt
- 300 g burgonyakeményítő
- 300 g tápióka keményítő
Mindenes gluténmentes liszt:
- 200 g cirokliszt
- 200 g kölesliszt
- 300 g édes rizsliszt
- 300 g burgonyakeményítő
Gluténmentes süteményliszt keverék:
- 1 rész cirokliszt
- 1 rész barna rizsliszt
- 1 rész tápióka keményítő