Gluténmentes lisztekről

alternatív lisztek gluténmentes étkezéshez

A boltok polcain nagyon sok gluténmentes terméket találhatunk már (péksütemény, félkész termékek, mirelit áruk). A gluténmentes termékeket gyártó cégek feltüntetik a gluténmentes jelzést, más termékeken pedig a nyomokban glutént tartalmazhat feliratot olvashatjuk.

Amennyiben otthon szeretnénk elkészíteni bármilyen ételt, akkor a elsődlegesen fontos, a megfelelő gluténmentes liszt kiválasztása. 

Természetesen vannak lisztkeverékek, amelyeket adott termék elkészítéséhez kínálnak a gyártók. Pl.: kenyér lisztkeverék, palacsinta lisztkeverék, …stb.

  • A gluténmentes lisztek általában nagyon magas szénhidráttartalmú lisztek, amelyek egy szénhidrát csökkentett diétában /étkezésbe nagy odafigyeléssel használhatóak. Ugyanis ezekben a lisztekben kukoricakeményítő, burgonyakeményítő, rizsliszt, kölesliszt, stb… találhatók.
  • Amennyiben a gluténmentesség mellett a szénhidráttartalmat is figyeljük, illetve Glikémiás Index előtérbe kerül, akkor érdemes alapliszteket használni, amelyekből saját keveréket tudunk készíteni.
  • Ehhez ismerni kell a gluténmentes lisztek tulajdonságait és az állmányjavító összetevőket.
  • Némelyik liszt különleges ízzel rendelkezik, ami miatt esetleg a belőle készített terméknek kellemetlen ízhatása lesz.
  • Markáns íze van a gesztenye- és a kukoricalisztnek, diós íze van a magliszteknek, semleges íze van a rizslisztnek,

A liszt választás fontossága nem elhanyagolható, ha például süteményt szeretnénk készíteni, figyeljünk rosttartalomra és a fehérjetartalomra, ugyanis a magasabb rost- és fehérje tartalmú lisztek tömörebb állagú terméket eredményeznek majd. A sikérhelyettesítővel és a keményítőkkel javíthatunk a sütemény állagán. A nehezebb és könnyebb lisztek keverékével egyszerű kevert süteményt tudunk készíteni.

Az alábbi táblázat segíthet a saját lisztkeverék készítésben:

Könnyebb lisztekNehezebb lisztekKeményítőkSikérhelyettesítők
 mandulaliszt  
köleslisztamarántliszt agar-agar
zablisztBarna riszlisztkukoricakeményítőxantán-gumi
quinoaliszthajdinalisztburgonyakeményítőzselatin
ciroklisztkókuszliszttápéióka keményítőútifűmaghéj
fehér rizslisztkukorica lisztnyílgyökér pordarált chiamag
csicseriborsó lisztteffliszt lenmagliszt
 kenderliszt  

Gluténmentes lisztkeverék verzió példák:

1.verzió világosabb lisztkeverék

  • 290 g fehér rizsliszt
  • 115 g tápióka keményítő
  • 120 burgonyakeményítő
  • 3 tk. xantán gumi

2.verzió világosabb lisztkeverék

  • 240 g barna rizsliszt
  • 95 g burgonyakeményítő
  • 40 g fehér rizsliszt
  • 30 g tápióka keményítő

A mindenes lisztkeverék 

  • 2 rész rizsliszt
  • 1 rész tápiókakeményítő
  • 1 rész kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő 

Magas fehérjetartalmú lisztkeverék (rugalmas tésztákhoz, mint pl. a tortilla)

  • 5 rész babliszt, csicseriborsó liszt vagy szójaliszt
  • 4 rész nyílgyökérliszt, kukoricakeményítő, vagy burgonyakeményítő
  • 4 rész tápiókaliszt
  • 4 rész fehér vagy barna rizsliszt

Magas rosttartalmú lisztkeverék  

(kenyérhez, amerikai palacsintához, rágcsákhoz és sütikhez, amelyekben csoki, mazsola, gyümölcs, fűszer van – nem való viszont finom fűszerezésű ételekhez, mint a magyar palacsinta, teasütemény, szülinapi torta, vagy muffin).

  • 6 rész barna rizsliszt vagy cirokliszt
  • 3 rész teff liszt
  • 3 rész kölesliszt
  • 4 rész tápiókaliszt
  • 2 rész kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő 

Önkelő gluténmentes lisztkeverék

(muffinhoz, sütihez, cupcake-hez, piskótához, és mindenféle recepthez, amelyben sütőport használunk kelesztéshez).

  • 1 és 1/4 bögre (2,5 dl-es) fehér cirokliszt
  • 1 és 1/4 bögre fehér rizsliszt
  • 1/2 bögre tápiókaliszt
  • 2 tk. útifű maghéj
  • 4 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. só

Zablisztes gluténmentes lisztkeverék:

  • 200 g gluténmentes zabliszt (A glutén intoleranciával küzdők használjanak tanúsítottan gluténmentes hozzávalókat.)
  • 100 g kölesliszt
  • 100 g hajdinaliszt
  • 300 g burgonyakeményítő
  • 300 g tápióka keményítő

Mindenes gluténmentes liszt:

  • 200 g cirokliszt  
  • 200 g kölesliszt
  • 300 g édes rizsliszt
  • 300 g burgonyakeményítő

Gluténmentes süteményliszt keverék:

  • 1 rész cirokliszt
  • 1 rész barna rizsliszt
  • 1 rész tápióka keményítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük