Linzer

A sütemény alapja az omlós vajas tészta, amely sikerének az egyik titka, hogy a vajnak nagyon hidegnek kell lennie. Az arányokra is figyelj oda, a 3:2:1 szabály az érvényes, valamint arra, hogy ne süsd túl, mert akkor csak törik és kemény lesz. 

A linzer igazi klasszikus ünnepi sütemény, a karácsonyi asztalon bérelt helye van. A hagyományos verzió lekvárral összeragasztva készül.

A lekváros linzer elkészítése nem bonyolult, de jó tudni néhány trükköt, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Először a tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk (fontos, hogy minél kevesebb kézmeleg érje a tésztát, ha nagyon túlgyúrjuk, megolvad a vaj, és úgy kevésbé lesz omlós a végeredmény), fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe rakjuk pihenni.

Hozzávalók:

  • 200 gramm zabliszt
  • 100 gramm őrölt mandula (durvább mandulaliszt)
  • 120 gramm laktózmentes vaj /vegán vaj
  • 100 gramm porcukor – édesítőszer (eritrit, negyedannyi, stb.)
  • 2 tojássárga -elhagyható, zsiradékkal, almaszósszal helyettesíthető
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • vanília
  • lekvár

Elkészítés:

A hozzávalókat kimérjük, és először jól elkeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot/édesítőszert és a vaníliát. A vajat kis kockákra vágjuk, és a liszthez morzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és összegyúrjuk a tésztát. Miután a tészta jól összeállt, kb 3 mm-re nyújtjuk. Sütikiszúróval kinyomkodjuk a formákat, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a sütiket. A sütőt 170 fokra melegítjük, és kb 14 – 15 percig sütjük őket. Miután kihűltek lekvárral töltjük és összeragasztjuk őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük