Az első javaslatom, hogy ne stresszeljünk feleslegesen azon, hogy előre csomagolt, feldolgozott élelmiszereket kerül.
Tudom, nagyon rosszul hangzik, viszont ha biztosan szeretnénk tudni, mit is eszünk, akkor ezzel tesszük a legtöbbet magunkért. Persze vannak olyan helyzetek, amikor erre se időnk, se kedvünk….
A mentes táplálkozás helyett a jó meghatározás, hogy teljesértékű, allergén mentes táplálkozás.
Ahhoz, hogy megfelelően tudd az étrendedet összeállítani, az élelmiszerek összetevőit is körültekintően kell megvizsgálni. Az élelmiszerek címkéjének olvasása szint már művészet. Tanuljuk meg a címkéket jól értelmezni, ne tévesszenek meg a hangzatos szavak.
Allergén Jelölések
Az allergén információ mellett találhatunk még számunkra fontos információkat is a termék megnevezésekben a csomagoláson, amelyeknek a jelentését érdemes ismerni.
Sokmagvas: jelentheti a búzaliszttel készül termék esetében, hogy magokat adtak az alapanyagokhoz a feldolgozás során
Hozzáadott cukortól mentes: Helyettesíthetik a cukrot mesterséges édesítőkkel (szénhidrátcsökkentett diétában érdemes figyelni). Nem adtak hozzá mono- vagy ediszacharidot. Illetve az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat. Ebben az esetben a TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDU CUKROKAT TARTALMAZ.
Alacsony zsírtartalmú: megtévesztő jelölés. Érdemes megnézni, hogy a zsírt cukorral pótolták –e. Ezzel ugyanis egyik kezünkkel adunk, másikkal elveszünk ….
Alacsony szénhidráttartalom: magas zsírtartalommal kompenzálják ???? Szénhidráttartalom ugyan csökken, de a kalóriatartalom, zsírtartalom növekszik
Teljeskiőrlésű: Legalább 90% legyen a teljes kiőrlésű gabona tartalom.
Energiaszegény: a termék energiatartalma 40kcal/100g szilárd élelmiszereknél, vagy 20kcal/100ml folyadékban.
LIGHT: ha energiaértéke legalább 30%-kal csökkentett.
Energiamentes: élelmiszerben legfeljebb 4kcal/100g-ban.
Alacsony cukortartalom: az élelmiszer cukortartalma 5g/100g szilárd termékben, 2,5g/100ml folyadékban.