Bevásárlás során mire figyeljünk?

A „mentes” étkezést folytatók körében a bevásárlás során nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az előre csomagolt élelmiszerek milyen allergént tartalmaznak. 

Az élelmiszereken egyértelmű jelöléseket szükséges használni a fogyasztók tájékoztatásához és az ellenőrzéshez. A pontos élelmiszer jelölés a gyártók felelőssége és legfontosságú a táplálékallergiával küzdők számára. Az Európai Unió területén, így Magyarországon is nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerek allergén összetevőinek feltüntetésére. A 1169/2011/EU rendelet II. melléklete szerint allergiát vagy intoleranciát kiváltó összetevők:

  • Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab)
  • Halak, rákok, puhatestűek
  • Tej, tojás
  • Földimogyoró, szójabab, csillagfürt, szezámmag, diófélék, mandula, pisztácia
  • Zeller 
  • Mustár 
  • Kén-dioxid, szulfitok

Ezek a leggyakrabban allergiát, allergiaszerű tüneteket okozó élelmiszereket, összetevőket sorolja fel. A felsorolt összetevők, vagy a belőlük készült termékek jelenlétét az összetevők listájában vastag betűvel kiemelve hangsúlyozzák, illetve az összetevők után külön fel is sorolják.

Az előre csomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszerekre vonatkozó kötelező tájékoztatást közvetlenül a csomagoláson, vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni. Az összetevők felsorolásakor az élelmiszeripari vállalkozóknak ki kell emelniük annak az anyagnak vagy terméknek a nevét, amely megegyezik a tájékoztatásról szól rendelet „allergén összetevők” –nél szereplő anyaggal/termékkel.

Ezért ha vásárolni megyünk, alaposan nézzük meg a csomagoláson az összetevők listáját, hogy megtudjuk az adott termékről, hogy a számunkra problémát jelentő allergének közül, melyik található a megvásárolni kívánt termékben.!!!

Ha nem vagyunk biztosak a megvásárolni kívánt termék allergén tartalmában, akkor a gyártók honlapján célszerű megnézni, hogy találunk –e tájékoztató információt, vagy érdemes megkérdezni az információs vonalakon keresztül közvetlenül a gyártót.

Gyártó függő, de általában segítőkész válaszokra számíthatunk. 

Illetve már az interneten keresgélve termék típus alapján (pl. csoki) találhatunk „mentes” információkat, amivel megspórolhatjuk az utánajárást.

Miért érdemes elolvasni a termékek címkéjét?

A címke tájékoztatást ad a csomagolt élelmiszer összetételéről. Az Európai Unióban törvény kötelezi a gyártókat a termék energia-, zsír-, telített zsír-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmának feltüntetésére 100g, illetve 100 ml termékre vetítve.

Ezt az információt táblázat formájában a csomagolás hátsó oldalán találjuk meg. Gyakran egy adag termékre vetített tápanyagtartalmat, illetve további információkat is megtalálunk az élelmiszerek csomagolásán. 

A termék összetevőinek felsorolása kötelezően megjelenik az élelmiszerek csomagolásán. A listában mennyiség szerint csökkenő sorrendben láthatóak a felhasznált alap- és adalékanyagok.

A kötelező elemeken túl a gyártók opcionális elemeket is használhatnak termékei csomagoláson a fogyasztók gyors informálására. 

A termék összetételére és szervezetünk működésére, egészségünkre gyakorolt hatására vonatkozó állítások használata szigorú feltételek mellett engedélyezett az Európai Unióban. Az egyes állítások alkalmazásának feltételeit a 1924/2006-os és 1047/2012-es uniós rendeletek szabályozzák. 

  • ENERGIASZEGÉNY – Akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma legfeljebb 170 kJ(40 kcal) /100 g szilárd élelmiszerek, vagy legfeljebb 80 kJ(20 kcal) /100 ml folyadékok esetében.
  • CSÖKKENTETT ENERGIATARTALMÚ (LIGHT/LITE) – Akkor alkalmazható, ha az energiaérték legalább 30 %-kal csökkentett, emellett azon tulajdonságot (pl. cukor vagy zsírtartalom) is fel kell tüntetni, amely által az élelmiszer teljes energiatartalma csökken.
  • ENERGIAMENTES – Akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma legfeljebb 17 kJ(4 kcal)/100 g.
  • ALACSONY CUKORTARTALMÚ – Akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma legfeljebb 5 g/100 g szilárd élelmiszerek, vagy a 2,5 g/100 ml italok esetében.
  • CUKORMENTES – Akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma legfeljebb 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml.
  • HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ – Akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt összetevőt. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.
  • CSÖKKENTETT CUKORTARTALOM – Akkor használható, ha annak a terméknek az energiatartalma, amelyen az állítást feltüntetik, ugyanakkora vagy kisebb, mint a hasonló termékek energiatartalma.

Termék minősítésre utaló jelölések

  • NON GMO vagy GMO FREE
  • GMO- genetikailag módosított élőlény (Genetically Modified Organisms) 
  • Olyan élőlényre mondják, amelyek a génállományát molekuláris genetikai eljárásokkal módosították. (Pl.: húsokon látható)
  • NON GMO: azon élelmiszerek kaphatják ezt a jelölést, amiket a teljes előállítási folyamat során sehol nem találkoztak genetikailag módosított élőlénnyel.
  • BIO/organikus: Azokat az élelmiszereket sorolhatjuk ide, amelyek a gyártás során mesterséges anyaggal nem találkoznak.
  • Vegán: nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.
  • Cruelty-free- kísérlet mentes, nem tesztelték az összetevőket állatokon

Címke olvasás rejtelmei:

  • Gluténmentes étkezés során bátran fogyaszthatod azokat a termékeket, amelyeknek az összetevő listájában az alábbiak szerepelnek:
  • Sűrítőanyagok: Szentjánoskenyérmag liszt, útifűmaghéj, guarmagliszt, kukorica, rizs, tápióka, burgonyakeményítő
  • Lisztek: amaránt, quinoa, hajdina, kókusz, manióka, köles, gesztenye, zöldbanán, mandula, tökmag, lenmag, rizs, kukorica, cirok és minden hüvelyesből készült liszt.
  • SZIGORÚAN TILOS: búza, rozs, árpa, zab.
  • Minden vásárlás során ellenőrizd a termékek cimkéjét, még az eddig jól bevált termékekét is! Bármikor változtathat a gyártó a hozzávalókon!!! 
  • Laktózmentes diétában nem fogyaszthatók azok az élelmiszerek, melyek összetevői közt az alábbiak közül valamelyik szerepel:
    • tejcukor(laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966), kazein, kazeinát.
  • Vegán étrend során az alábbiakra figyeljünk:
    • vegan feliratot ellenőrizzük a csomagoláson
    • ajánlott megnézni a só-, cukor- és zsírtatalmat, ugyanis kizárólag attól hogy valami vegan élelmiszer, nem less automatikusan egészséges

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük