A „mentes” étkezést folytatók körében a bevásárlás során nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az előre csomagolt élelmiszerek milyen allergént tartalmaznak.
Az élelmiszereken egyértelmű jelöléseket szükséges használni a fogyasztók tájékoztatásához és az ellenőrzéshez. A pontos élelmiszer jelölés a gyártók felelőssége és legfontosságú a táplálékallergiával küzdők számára. Az Európai Unió területén, így Magyarországon is nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerek allergén összetevőinek feltüntetésére. A 1169/2011/EU rendelet II. melléklete szerint allergiát vagy intoleranciát kiváltó összetevők:
- Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab)
- Halak, rákok, puhatestűek
- Tej, tojás
- Földimogyoró, szójabab, csillagfürt, szezámmag, diófélék, mandula, pisztácia
- Zeller
- Mustár
- Kén-dioxid, szulfitok
Ezek a leggyakrabban allergiát, allergiaszerű tüneteket okozó élelmiszereket, összetevőket sorolja fel. A felsorolt összetevők, vagy a belőlük készült termékek jelenlétét az összetevők listájában vastag betűvel kiemelve hangsúlyozzák, illetve az összetevők után külön fel is sorolják.
Az előre csomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszerekre vonatkozó kötelező tájékoztatást közvetlenül a csomagoláson, vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni. Az összetevők felsorolásakor az élelmiszeripari vállalkozóknak ki kell emelniük annak az anyagnak vagy terméknek a nevét, amely megegyezik a tájékoztatásról szól rendelet „allergén összetevők” –nél szereplő anyaggal/termékkel.
Ezért ha vásárolni megyünk, alaposan nézzük meg a csomagoláson az összetevők listáját, hogy megtudjuk az adott termékről, hogy a számunkra problémát jelentő allergének közül, melyik található a megvásárolni kívánt termékben.!!!
Ha nem vagyunk biztosak a megvásárolni kívánt termék allergén tartalmában, akkor a gyártók honlapján célszerű megnézni, hogy találunk –e tájékoztató információt, vagy érdemes megkérdezni az információs vonalakon keresztül közvetlenül a gyártót.
Gyártó függő, de általában segítőkész válaszokra számíthatunk.
Illetve már az interneten keresgélve termék típus alapján (pl. csoki) találhatunk „mentes” információkat, amivel megspórolhatjuk az utánajárást.
Miért érdemes elolvasni a termékek címkéjét?
A címke tájékoztatást ad a csomagolt élelmiszer összetételéről. Az Európai Unióban törvény kötelezi a gyártókat a termék energia-, zsír-, telített zsír-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmának feltüntetésére 100g, illetve 100 ml termékre vetítve.
Ezt az információt táblázat formájában a csomagolás hátsó oldalán találjuk meg. Gyakran egy adag termékre vetített tápanyagtartalmat, illetve további információkat is megtalálunk az élelmiszerek csomagolásán.
A termék összetevőinek felsorolása kötelezően megjelenik az élelmiszerek csomagolásán. A listában mennyiség szerint csökkenő sorrendben láthatóak a felhasznált alap- és adalékanyagok.

A kötelező elemeken túl a gyártók opcionális elemeket is használhatnak termékei csomagoláson a fogyasztók gyors informálására.
A termék összetételére és szervezetünk működésére, egészségünkre gyakorolt hatására vonatkozó állítások használata szigorú feltételek mellett engedélyezett az Európai Unióban. Az egyes állítások alkalmazásának feltételeit a 1924/2006-os és 1047/2012-es uniós rendeletek szabályozzák.
- ENERGIASZEGÉNY – Akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma legfeljebb 170 kJ(40 kcal) /100 g szilárd élelmiszerek, vagy legfeljebb 80 kJ(20 kcal) /100 ml folyadékok esetében.
- CSÖKKENTETT ENERGIATARTALMÚ (LIGHT/LITE) – Akkor alkalmazható, ha az energiaérték legalább 30 %-kal csökkentett, emellett azon tulajdonságot (pl. cukor vagy zsírtartalom) is fel kell tüntetni, amely által az élelmiszer teljes energiatartalma csökken.
- ENERGIAMENTES – Akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma legfeljebb 17 kJ(4 kcal)/100 g.
- ALACSONY CUKORTARTALMÚ – Akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma legfeljebb 5 g/100 g szilárd élelmiszerek, vagy a 2,5 g/100 ml italok esetében.
- CUKORMENTES – Akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma legfeljebb 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml.
- HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ – Akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt összetevőt. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.
- CSÖKKENTETT CUKORTARTALOM – Akkor használható, ha annak a terméknek az energiatartalma, amelyen az állítást feltüntetik, ugyanakkora vagy kisebb, mint a hasonló termékek energiatartalma.
Termék minősítésre utaló jelölések
- NON GMO vagy GMO FREE
- GMO- genetikailag módosított élőlény (Genetically Modified Organisms)
- Olyan élőlényre mondják, amelyek a génállományát molekuláris genetikai eljárásokkal módosították. (Pl.: húsokon látható)
- NON GMO: azon élelmiszerek kaphatják ezt a jelölést, amiket a teljes előállítási folyamat során sehol nem találkoztak genetikailag módosított élőlénnyel.
- BIO/organikus: Azokat az élelmiszereket sorolhatjuk ide, amelyek a gyártás során mesterséges anyaggal nem találkoznak.
- Vegán: nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.
- Cruelty-free- kísérlet mentes, nem tesztelték az összetevőket állatokon
Címke olvasás rejtelmei:
- Gluténmentes étkezés során bátran fogyaszthatod azokat a termékeket, amelyeknek az összetevő listájában az alábbiak szerepelnek:
- Sűrítőanyagok: Szentjánoskenyérmag liszt, útifűmaghéj, guarmagliszt, kukorica, rizs, tápióka, burgonyakeményítő
- Lisztek: amaránt, quinoa, hajdina, kókusz, manióka, köles, gesztenye, zöldbanán, mandula, tökmag, lenmag, rizs, kukorica, cirok és minden hüvelyesből készült liszt.
- SZIGORÚAN TILOS: búza, rozs, árpa, zab.
- Minden vásárlás során ellenőrizd a termékek cimkéjét, még az eddig jól bevált termékekét is! Bármikor változtathat a gyártó a hozzávalókon!!!
- Laktózmentes diétában nem fogyaszthatók azok az élelmiszerek, melyek összetevői közt az alábbiak közül valamelyik szerepel:
- tejcukor(laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966), kazein, kazeinát.
- Vegán étrend során az alábbiakra figyeljünk:
- vegan feliratot ellenőrizzük a csomagoláson
- ajánlott megnézni a só-, cukor- és zsírtatalmat, ugyanis kizárólag attól hogy valami vegan élelmiszer, nem less automatikusan egészséges
Thanks to my father who stated to me on the topic oof this weblog, this website is in fact awesome.
Check out my page: customs-Advokat.Ru
This paragraph will assist the internet viewers for setting up new website or even a blog from start
to end.