A tojás finom és tápláló, magas a fehérje- és zsírtartalma, emellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Magas az Omega-3 zsírsav tartalma, amely véd a szívbetegségekkel szemben, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Magas az A-vitamin tartalma, alacsony a kalória tartalma.
Ez mind szépen hangzik, de van olyan helyzet, amikor nem fogyaszthatunk tojást.
A megoldás a tojás kiiktatása az étrendünkből, ha tojásallergiánk van. Enyhébb allergia esetén van értelme kísérletezni azzal, hogy csak a tojássárgáját fogyasztja az allergiás, ez viszont súlyos allergiásoknál nem javasolt.
Na és akkor lássuk, mivel is tudjuk pótolni, helyettesíteni ételeinkben a tojást.
Vannak olyan ételek, amiben a tojás kötőanyagként funkcionál, ez tartja össze az ételünket.
- Lenmag
1 Evőkanál őrölt lenmag vagy lenmagpehely +3 evőkanál víz = 1 tojás
Keverjük össze a lenmagot és a vizet, hagyjuk pár perci állni, hogy kocsonyás állagú legyen. Használjuk fasírtban, palacsintában, muffinban.
- Chiamag
1 evőkanál chia mag +3 evőkanál víz= 1 tojás
Keverjük össze a chia magot és a vizet, hagyjuk állni pár percig. Kocsonyás állagú lesz. Általában süteményekben használható, de fasírthoz is megfelelő.
- Aquafaba
A csicseriborsó-konzerv leve az aquafaba. Habbá tudjuk verni, és süteményekbe használhatjuk tojásfehérje helyett. Habcsókot is készíthetünk vele. Egy tojásnak 50 grammnyi lé felel meg.
- Szódabikarbóna almaecettel
Süteményekbe használhatjuk tojáshelyettesítőként ezt a keveréket. 1 teáskanál (szódabikarbóna két evőkanál almaecettel azonnal elkezd pezsegni, és szépen megemeli a tésztánkat.
- Gyümölcspüré vagy lekvár
A gyümölcs- vagy zöldségpüré/ cukkíni/ felhasználhatók süteményekben, kekszekben a lágy és ragasztó hatáseléréséhez. Így kevesebb édesítőt vagy cukrot kell használni az ételünkhöz. Egy tojás helyett 60 g almapürét használjunk.
- Banán és növényi joghurt
Süteményekbe kiválthatjuk ezzel a tojást, de kiérződhet a banán íze. Fél banánnal egy tojást tudunk helyettesíteni. Kekszekhez használjunk joghurtot a ragasztó hatás eléréséhez.
- Földimogyoróvaj/mandulavaj
Nagyon jó ragasztó hatással rendelkezik. A mandulavaj édesebb ízvilágú süteménybe, kekszbe ajánlott használni.
- Útifűmaghéj
Keverj össze 1 evőkanál őrölt útifűmaghéjat 3 evőkanál vízzel. Ez felel meg egy tojásnak.
- Keményítő
1 evőkanál keményítő (burgonya, kukorica)+ -1-2 evőkanál víz= 1 tojással. Kekszekben, piskótákban a legjobb.
- Semleges ízű olaj
1 evőkanál olaj= 1 tojással
Például piskótába tegyünk minden tojás helyett egy evőkanál olajat. Használjunk szódabikarbónát vagy sütőport, és citromlevet is, a lazítás érdekében.
- Csicseriborsóliszt
Keverjük el a csicseriborsólisztet 2:1 arányban vízzel, és pici sütőporral. Serpenyőben elkészítve nagyon hasonló lesz az omletthez. De panírozáshoz is használhatod a csicseriborsóliszt víz keveréket.
- Víz
Házi tésztáknál sokszor a tojást simán vízzel helyettesíthetjük vagy a víz mennyiségének növelésével kiválthatjuk a tojást.
- Vegán tejföl
Lazíthatjuk a tésztát tejföllel és kötőanyagként is funkcionál.