Tojásallergia- mindennapi élet tojás nélkül

tojáshelyettesítés

A tojás finom és tápláló, magas a fehérje- és zsírtartalma, emellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Magas az Omega-3 zsírsav tartalma, amely véd a szívbetegségekkel szemben, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Magas az A-vitamin tartalma, alacsony a kalória tartalma.

Ez mind szépen hangzik, de van olyan helyzet, amikor nem fogyaszthatunk tojást.

A megoldás a tojás kiiktatása az étrendünkből, ha tojásallergiánk van. Enyhébb allergia esetén van értelme kísérletezni azzal, hogy csak a tojássárgáját fogyasztja az allergiás, ez viszont súlyos allergiásoknál nem javasolt.

Na és akkor lássuk, mivel is tudjuk pótolni, helyettesíteni ételeinkben a tojást.

Vannak olyan ételek, amiben a tojás kötőanyagként funkcionál, ez tartja össze az ételünket.

  • Lenmag

1 Evőkanál őrölt lenmag vagy lenmagpehely +3 evőkanál víz = 1 tojás

Keverjük össze a lenmagot és a vizet, hagyjuk pár perci állni, hogy kocsonyás állagú legyen. Használjuk fasírtban, palacsintában, muffinban.

  • Chiamag

1 evőkanál chia mag +3 evőkanál víz= 1 tojás

Keverjük össze a chia magot és a vizet, hagyjuk állni pár percig. Kocsonyás állagú lesz. Általában süteményekben használható, de fasírthoz is megfelelő.

  • Aquafaba

A csicseriborsó-konzerv leve az aquafaba. Habbá tudjuk verni, és süteményekbe használhatjuk tojásfehérje helyett. Habcsókot is készíthetünk vele. Egy tojásnak 50 grammnyi lé felel meg.

  • Szódabikarbóna almaecettel

Süteményekbe használhatjuk tojáshelyettesítőként ezt a keveréket. 1 teáskanál (szódabikarbóna két evőkanál almaecettel azonnal elkezd pezsegni, és szépen megemeli a tésztánkat.

  • Gyümölcspüré vagy lekvár

A gyümölcs- vagy zöldségpüré/ cukkíni/ felhasználhatók süteményekben, kekszekben a lágy és ragasztó hatáseléréséhez. Így kevesebb édesítőt vagy cukrot kell használni az ételünkhöz. Egy tojás helyett 60 g almapürét használjunk.

  • Banán és növényi joghurt

Süteményekbe kiválthatjuk ezzel a tojást, de kiérződhet a banán íze. Fél banánnal egy tojást tudunk helyettesíteni. Kekszekhez használjunk joghurtot a ragasztó hatás eléréséhez.

  • Földimogyoróvaj/mandulavaj

Nagyon jó ragasztó hatással rendelkezik. A mandulavaj édesebb ízvilágú süteménybe, kekszbe ajánlott használni.

  • Útifűmaghéj

Keverj össze 1 evőkanál őrölt útifűmaghéjat 3 evőkanál vízzel. Ez felel meg egy tojásnak. 

  • Keményítő

1 evőkanál keményítő (burgonya, kukorica)+ -1-2 evőkanál víz= 1 tojással. Kekszekben, piskótákban a legjobb.

  • Semleges ízű olaj

1 evőkanál olaj= 1 tojással

Például piskótába tegyünk minden tojás helyett egy evőkanál olajat. Használjunk szódabikarbónát vagy sütőport, és citromlevet is, a lazítás érdekében.

  • Csicseriborsóliszt 

Keverjük el a csicseriborsólisztet 2:1 arányban vízzel, és pici sütőporral. Serpenyőben elkészítve nagyon hasonló lesz az omletthez. De panírozáshoz is használhatod a csicseriborsóliszt víz keveréket.

  • Víz

Házi tésztáknál sokszor a tojást simán vízzel helyettesíthetjük vagy a víz mennyiségének növelésével kiválthatjuk a tojást.

  • Vegán tejföl

Lazíthatjuk a tésztát tejföllel és kötőanyagként is funkcionál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük