Ételintolerancia

étel allergia

Az ételintolerancia olyan állapot, melynek hátterében bélműködési problémák állnak. Míg az étel allergia az immunrendszer gyors és hirtelen válasza az elfogyasztott élelmiszerre. Az ételintolerancia tünetei nagyon hasonlóak az ételallergia tüneteihez ( pl: puffadás, hasfájás, hasmenés vagy székrekedés) , de más panaszok bújnak meg a hátterében.

Ezért is nehéz különbséget tenni az ételallergia és ételintolerancia között.

A leggyakoribb ételintolerancia laktóz-intolerancia, vagyis a tejcukor érzékenység, melyért a laktáz enzim csökkent termelődése a felelős.

Melyek az ételintolerancia tünetei?

  • Hányinger
  • Gyomorfájdalom, hányás
  • Felfújódás, puffadás
  • Hasmenés
  • Fejfájás
  • ingerlékenység

A tünetek megjelenése természetesen összefüggésbe hozható az elfogyasztott élelmiszer mennyiségével. Például nem okoz gondot egy kávé elfogyasztása tejszínhabbal, de több pohár tej elfogyasztása már tüneteket fog okozni.

Mi is áll az ételintolerancia hátterében? Milyen ételek okozzák legtöbb panaszt?

  • Laktóz-intolerancia esetében a laktóz lebontó enzim (laktáz enzim) hiányzik a szervezetből

A lebonthatatlan anyagot általában a vastagbélben élő normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez és elégtelen folyadék felszívódáshoz vezet. Ennek következtében alakul ki hasmenés, felfúvódás.

  • Tejfehérje intolerancia a felnőtt lakosság 20-30%-át érintheti. Ilyen esetben a tejcukor mellet a tejben található fehérje (kazein) okozza a panaszokat. Emiatt a tejtermékeket teljes mértékben kerülni kell.

A legtöbb panaszt a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása okozz. A glutén a búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérje, amely okozhat cöliákiát, másnéven autoimmun gluténérzékenység és ún. nem-cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) is.

  • Az ételekhez hozzáadott adalékanyagok a bélrendszerünk számára szintén nem könnyen feldolgozhatók. Például: glutamátok, színezékek, tartósítószerek, stb.
  • A szulfitok is sok embernél okoznak intoleranciát. Vörösborban találhatunk szulfitokat.
  • A szalicilátok is intoleranciát okoznak, melyeket sok gyümölcsben, zöldségben, kávéban, sörben, borban, mogyoróban is megtalálhatunk.

A gyógyszerek közül az aszpirin tartalmaz szalicilátot, ezért az arra érzékenyek számára a szalicilátok elfogyasztása tüneteket okozhat.

  • Hisztaminintolerancia esetén jellemzően a DAO enzim termelődése csökkent, emiatt jelentkeznek tünetek.
  • Fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavart a fruktóz felszívódását segítő fehérje (GLUT-5) hibás működése okozza. Ennek következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozza a gázképződést, amely görcsöket, puffadást és hasmenést okoz. A felszívódási zavar hátterében a szacharáz enzim hiánya is állhat.

4 gondolatokat “Ételintolerancia

  1. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I?¦ll try and check back more often. How frequently you update your website?

  2. We are a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to paintings on. You have done an impressive task and our whole neighborhood will probably be thankful to you.

Hozzászólás a(z) paman empire bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük