Hólabda

Jön a Karácsony, és vele együtt a kérdés: Milyen süteményt készítsek a családnak, a vendégeknek?

Karácsonykor kedvelt sütemények közé tartozik a zserbó, a mézes krémes, flódni, bejgli, hólabda, isler, mézeskalács. A legkrémesebb és a legfinomabb karácsonyi süti nekem gyerekkorom óta a hólabda vagy más néven kozák sapka.. Kifejezetten krémes, kókuszos, puha és csokis. 

Hozzávalók:

  • 6 tojás szétválasztva
  • 140g eritrit porrá őrölve
  • 3 kanál forróvíz
  • 1,5 evőkanál kakaópor
  • 65g barna rizsliszt
  • 65g zabpehelyliszt

A tojások fehérjét az édesítővel felével habbá verjük, míg a sárgáját a többi édesítővel és a forró vízzel habosra keverjük. Majd a kettő tojáshabot elegyítem, és robotgéppel tovább habosítom. A száraz hozzávalókat összeszitálom, majd spatulával óvatos, mozdulatokkal belekeverem a tojásos habba. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem, majd előmelegített 175 fokos sütőbe teszem kb. 13-15 percre. Tűpróbázzuk!

5 percig hagyjuk pihenni a sütőben, majd kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém:

  • 500 ml növényi tej (rizstej)
  • 5 evőkanál zabpehelyliszt/rizsliszt – rizsdarát is tehetünk bele
  • 20 dkg vaj – vegán
  • 20 dkg porrá őrölt eritrit/ negyedannyi
  • vanília őrlemény

A tejből és a lisztből sűrű krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A vajat és az édesítőt habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel jól kikeverjük, és vaníliával ízesítjük.

A kihűlt piskótából 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk ki. A pogácsákat összeragasztjuk a krémmel, és a külsejüket is megkenjük. Kókuszreszelékbe forgatjuk.

Csokimázzal szépen megcsorgatjuk az elkészített pogácsákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük