Jön a Karácsony, és vele együtt a kérdés: Milyen süteményt készítsek a családnak, a vendégeknek?
Karácsonykor kedvelt sütemények közé tartozik a zserbó, a mézes krémes, flódni, bejgli, hólabda, isler, mézeskalács. A legkrémesebb és a legfinomabb karácsonyi süti nekem gyerekkorom óta a hólabda vagy más néven kozák sapka.. Kifejezetten krémes, kókuszos, puha és csokis.
Hozzávalók:
- 6 tojás szétválasztva
- 140g eritrit porrá őrölve
- 3 kanál forróvíz
- 1,5 evőkanál kakaópor
- 65g barna rizsliszt
- 65g zabpehelyliszt
A tojások fehérjét az édesítővel felével habbá verjük, míg a sárgáját a többi édesítővel és a forró vízzel habosra keverjük. Majd a kettő tojáshabot elegyítem, és robotgéppel tovább habosítom. A száraz hozzávalókat összeszitálom, majd spatulával óvatos, mozdulatokkal belekeverem a tojásos habba. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem, majd előmelegített 175 fokos sütőbe teszem kb. 13-15 percre. Tűpróbázzuk!
5 percig hagyjuk pihenni a sütőben, majd kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém:
- 500 ml növényi tej (rizstej)
- 5 evőkanál zabpehelyliszt/rizsliszt – rizsdarát is tehetünk bele
- 20 dkg vaj – vegán
- 20 dkg porrá őrölt eritrit/ negyedannyi
- vanília őrlemény
A tejből és a lisztből sűrű krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A vajat és az édesítőt habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel jól kikeverjük, és vaníliával ízesítjük.
A kihűlt piskótából 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk ki. A pogácsákat összeragasztjuk a krémmel, és a külsejüket is megkenjük. Kókuszreszelékbe forgatjuk.
Csokimázzal szépen megcsorgatjuk az elkészített pogácsákat.