Sárgarépás beluga lencse saláta

beluga lencse saláta

Gluténmentes, tejmentes, vegán

Ha salátáról beszélünk, általában a jól megszokott fejessaláta, uborkasaláta, görögsaláta verziók jutnak először eszünkbe.

De én valami különlegesre vágytam, ami zöldséget is tartalmaz, ugyanakkor fehérjeforrás is egyben és természetesen gluténmentes alapanyagokból készül.

Hozzávalók:

  • 20 dkg fekete beluga lencse
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 2 szál újhagyma /póréhagyma
  • 1,5 teáskanál só (lehet feketesóval is készíteni)
  • fél teáskanál őrölt fehérbors
  • friss petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 kávéskanál egész feketebors

A lencsét a főzés előtti estén vízbe áztatjuk. A beáztatott lencsét a hagymával, babérlevéllel, borssal és sóval feltesszük főni.

Amikor megpuhult a lencse, leöntjük a főzőlevet és eltávolítjuk a babérlevelet és az egészborsot.

A sárgarépát zöldséghámozóval vékony csíkokra szeleteljük. A hagyományos sárgarépa darabolással ellentétben nagyon látványos lesz a végeredmény, és nem mellesleg hamar meg is fog puhulni.

Egy serpenyőbe lepirítjuk a sárgarépacsíkokat és az újhagymát 1 evőkanál olívaolajon.

A sárgarépára reszeljünk 2 gerezd fokhagymát, ízesítjük sóval és borssal. Ráöntünk fél deciliter vizet, majd közepes lángon fedő alatt addig pároljuk, amíg a répa kicsit megpuhul.

Ehhez adjuk a leszűrt lencsét, majd meglocsoljuk 1 evőkanál olíva olajjal. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Megjegyzés:

Fermentál sárgarépával is elkészítettem, ami még ízletesebbé tette végeredményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük