Gluténmentes, tejmentes, vegán
Ha salátáról beszélünk, általában a jól megszokott fejessaláta, uborkasaláta, görögsaláta verziók jutnak először eszünkbe.
De én valami különlegesre vágytam, ami zöldséget is tartalmaz, ugyanakkor fehérjeforrás is egyben és természetesen gluténmentes alapanyagokból készül.
Hozzávalók:
- 20 dkg fekete beluga lencse
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 szál újhagyma /póréhagyma
- 1,5 teáskanál só (lehet feketesóval is készíteni)
- fél teáskanál őrölt fehérbors
- friss petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db babérlevél
- 1 kávéskanál egész feketebors
A lencsét a főzés előtti estén vízbe áztatjuk. A beáztatott lencsét a hagymával, babérlevéllel, borssal és sóval feltesszük főni.
Amikor megpuhult a lencse, leöntjük a főzőlevet és eltávolítjuk a babérlevelet és az egészborsot.
A sárgarépát zöldséghámozóval vékony csíkokra szeleteljük. A hagyományos sárgarépa darabolással ellentétben nagyon látványos lesz a végeredmény, és nem mellesleg hamar meg is fog puhulni.
Egy serpenyőbe lepirítjuk a sárgarépacsíkokat és az újhagymát 1 evőkanál olívaolajon.
A sárgarépára reszeljünk 2 gerezd fokhagymát, ízesítjük sóval és borssal. Ráöntünk fél deciliter vizet, majd közepes lángon fedő alatt addig pároljuk, amíg a répa kicsit megpuhul.
Ehhez adjuk a leszűrt lencsét, majd meglocsoljuk 1 evőkanál olíva olajjal. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
Fermentál sárgarépával is elkészítettem, ami még ízletesebbé tette végeredményt.