Vegán halpogácsa paszternák pürével

gluténmentes, tojásmentes, tejmentes, olajmentes, vegán

Hal nélkül is tudunk olyan ételt kreálni, amely kimondottan ízletes és nagyon emlékeztet a hal ízére.

Halpogácsa hozzávalók:

  • 350g füstölt tofu
  • 80-100 g reszelt sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma – apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt
  • 1 evőkanál őrölt chiamag
  • 1 norilap
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kiskanál citromlé
  • bor, kurkuma ízlés szerint
  • szárított petrezselyem
  • panírozás esetén: szezámmagliszt/zabpehelyliszt, növényi tej, gluténmentes zsemlemorzsa

Elkészítés:

  • Először bemelegítjük a sütőt 180 fokra.
  • A hagymát megdinszteljük kevés olajon vagy vízen. (Teljes értékű növényi étrendben = TÉNÉ)
  • Hozzáadjuk a hagymához a lereszelt sárgarépát, majd a dinsztelést így folytatjuk pár percig. Ezt követően kevés vízzel megpároljuk a zöldségeket, és hagyjuk kihűlni.
  • A norilapot apróra daráljuk.( érdemes kisebb darabokra tépni mielőbb a darálóba helyezzük a lapot.)
  • A tofut apróra morzsoljuk, vagy a cutterben aprítjuk de nem pépesítjük.Az így elmorzsolt tofuhoz adjuk a megdinsztelt hagymát, a lisztet, sörélesztőpelyhet, őrölt chiamagot, algát, mustárt és a citromlevet.
  • Az elkészített keveréket kóstolás után ízlés szerint fűszerezzük, majd hagyjuk állni legalább 15 percig.
  • Enyhén nedves kézzel 6-8 cm átmérőjű pogácsákat formázunk.
  • panírozhatjuk az elkészített pogácsákat, ebben az esetben rántott halra emlékeztető lesz a végeredmény 🙂
  • Az elkészített pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  • Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük légkeveréses sütőben. Félidőben megfordítjuk a pogácsákat, hogy mindkét oldaluk megpiruljon.

A peszternák püré elkészítése:

A paszternákot megtisztítjuk és apró kockákra daraboljuk. Minimális olíva/kókuszolajon megdinszteljük, és kókusztejszínnel puhára pároljuk 15-20 perc alatt.

A megpárolt tejszínes peszternákot cutterben pürésítjük, ízesítjük fóliában megpárolt fokhagymával, sóval és borssal.

Krémes és nagyon ízletes pürével örvendeztethetjük meg magunkat 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük