gluténmentes, tojásmentes, tejmentes, olajmentes, vegán
Hal nélkül is tudunk olyan ételt kreálni, amely kimondottan ízletes és nagyon emlékeztet a hal ízére.
Halpogácsa hozzávalók:
- 350g füstölt tofu
- 80-100 g reszelt sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma – apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál sörélesztőpehely
- 2 evőkanál zabpehelyliszt
- 1 evőkanál őrölt chiamag
- 1 norilap
- 1 evőkanál mustár
- 1 kiskanál citromlé
- só
- bor, kurkuma ízlés szerint
- szárított petrezselyem
- panírozás esetén: szezámmagliszt/zabpehelyliszt, növényi tej, gluténmentes zsemlemorzsa
Elkészítés:
- Először bemelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A hagymát megdinszteljük kevés olajon vagy vízen. (Teljes értékű növényi étrendben = TÉNÉ)
- Hozzáadjuk a hagymához a lereszelt sárgarépát, majd a dinsztelést így folytatjuk pár percig. Ezt követően kevés vízzel megpároljuk a zöldségeket, és hagyjuk kihűlni.
- A norilapot apróra daráljuk.( érdemes kisebb darabokra tépni mielőbb a darálóba helyezzük a lapot.)
- A tofut apróra morzsoljuk, vagy a cutterben aprítjuk de nem pépesítjük.Az így elmorzsolt tofuhoz adjuk a megdinsztelt hagymát, a lisztet, sörélesztőpelyhet, őrölt chiamagot, algát, mustárt és a citromlevet.
- Az elkészített keveréket kóstolás után ízlés szerint fűszerezzük, majd hagyjuk állni legalább 15 percig.
- Enyhén nedves kézzel 6-8 cm átmérőjű pogácsákat formázunk.
- panírozhatjuk az elkészített pogácsákat, ebben az esetben rántott halra emlékeztető lesz a végeredmény 🙂
- Az elkészített pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük légkeveréses sütőben. Félidőben megfordítjuk a pogácsákat, hogy mindkét oldaluk megpiruljon.
A peszternák püré elkészítése:
A paszternákot megtisztítjuk és apró kockákra daraboljuk. Minimális olíva/kókuszolajon megdinszteljük, és kókusztejszínnel puhára pároljuk 15-20 perc alatt.
A megpárolt tejszínes peszternákot cutterben pürésítjük, ízesítjük fóliában megpárolt fokhagymával, sóval és borssal.
Krémes és nagyon ízletes pürével örvendeztethetjük meg magunkat 🙂