Ez a tojás helyettesítő fantasztikus keleti ételeken, levesekben, vagy reggelire. kicsit időigényesebb, mint megfőzni egy tojást, ezért érdemes előre elkészíteni! A fekete sónak köszönhetően csodás íze és textúrája van!
A fehérjéhez:
– 200 g natúr tofu
– 1 evőkanál rizsecet
– 1 teáskanál fehér miso paszta
– 1,5-2 dl víz
– 1 teáskanál agar-agar
– fél teáskanál fekete só, és további fehér só ízlés szerint
A sárgájához:
- 2 kisebb répa, szeletelve
- 2 evőkanál vegán vaj
- 2 édes koktélparadicsom
- 1 dl növényi tej
- fél dl víz (vagy a répa főzővize)
- fél kávéskanál
- késhegynyi fekete só
- 1 evőkanál sörélesztő pehely
Elkészítése:
-A fehérjéhez először is nyomjuk ki a tofuból a nedvességet, majd az ecettel, miso pasztával, vízzel, agar agarral és sóval aprítógépben turmixoljuk krémesre. Hagyjuk állni 5 percig, majd közepes hőmérsékleten 5-7 percig főzve sűrítsük krémes állagúra. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a fekete sót. Egyengessük a fehér krémet szilikon tojásformába, majd hűtsük le. Tartsuk a hűtőben addig, amíg teljesen megszilárdul (1-2 óra).
-A sárgájához főzzük puhára a répákat, szűrjük le, majd turmixoljuk össze a többi hozzávalóval.
-A kihűlt és megszilárdult fehérjében kanállal képezzünk helyet a sárgájának. Kanalazzuk bele a sárgáját a fehér vegán tojásfehérjébe, és akár azonnal tálalhatjuk, még meleg sárgájával, vagy későbbi felhasználásra a hűtőben tárolhatjuk.
– Amennyiben teljesen „főtt tojás” jellegűvé szeretnénk varázsolni az elkészített vegán tojásunkat, akkor a tojás sárgájához is tehetünk egy kis agar agart, és akkor meg fog kicsit szilárdulni a tojás sárgája is.