Nyers vegán torta

Egy finom és egészséges gyümölcsös, kókuszos nyers torta receptjét osztom most meg Veletek.

A nyers ételek alapelemei teljes értékű, általában növényi eredetű élelmiszerek.

Ha még soha nem ettél nyers süteményt, készülj fel egy lélegzetelállító élményre 🙂

Tortaalap hozzávalók:

  • 115g mandula/dió
  • 55g datolya kimagozva, beáztatva

Kókuszkrém:

  • 3 csésze nyers kesudió
  • 3/4 csésze zsíros kókusztej
  • 2-3 evőkanál juharszirup
  • 2 evőkanál citromlé
  • 10g kókuszreszelék
  • vanília őrlemény

Gyümölcsréteg:

  • 200g gyümölcs (málna, eper, áfonya, stb.)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 2g agar-agar
  • A tortaalap elkészítéséhez tegyük a mandulát egy konyhai robotgépbe, és daráljuk durvára. Ehhez adjuk hozzá az áztatott és lecsepegtetett datolyát, és addig keverjük, amíg egy ragadó keveréket nem kapunk.
  • Ezt a keveréket nyomkodjuk egy 16-18cm tortaforma aljába. A tortaformát érdemes kibélelni acetát fóliával vagy sütőpapírral, hogy később könnyen kiemelhessük majd a tortát a formából. A torta alapot helyezzük hűtőbe, hogy jól lehűljön, mire a krémet ráöntenénk.
  • A kókuszos krém elkészítéséhez előző nap érdemes beáztatni a kesudiót, hogy jól megpuhuljon és selymes krémet készíthessünk. Ha előző nap nincs időnk a magot beáztatni, akkor a torta készítése előtt egy-két óra is jó megoldás lehet.
  • A beáztatott és lecsepegtetett kesudiót helyezzük a turmixgépbe, és a kókusztejjel, kókuszolajjal, juharsziruppal, kókuszreszelékkel turmixoljuk simára. Ha nem érezzük elég sűrűnek az így elkészített krémet, akkor egy kiskanál útifűmaghéjat keverjük még bele.
  • Vegyük elő a tortaalapot, és öntjük rá a kókuszos krémet. Ismételten helyezzük hűtőbe, akár fagyasztóba is a tortánkat.
  • Eközben a gyümölcsöt pépesítsük, szükség szerint ízesítjük édesítőszerrel, akár fahéjjal, citrommal. Az agar-agart elkeverjük egy két evőkanál vízzel, majd a gyümölcspürével alaposan elkeverjük és pár percig forraljuk.
  • A gyümölcspürét ráöntjük a jól lehűtött tortaalapra , majd ismételten hűtőbe tesszük, amíg jól kidermed a torta.
  • Tortát tetszőleges méretű szeletekre szeletelhetjük.

Megjegyzés:

  • a gyümölcsös réteg elkészíthető kesudió krémes alapból is. Ebben az esetben a beáztatott kesudiót kókusztejjel és gyümölccsel + ízesítőkkel turmixoljuk le.
  • az édesítőszer tetszőleges variálható diétánknak megfelelően.
  • a tortaalapban a mag helyettesíthető – kesudió, szezámmag, mogyoró

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük